fehérje,protein

40 feletti futó vagy? Akkor még több fehérjét kell fogyasztanod!

Forrás: unsplash/Shayda Torabi
Ha elmúltál már 40 éves, bizonyára könnyes szemekkel gondolsz vissza azokra az időkre, amikor gyorsan tudtál regenerálódni egy kemény futás után.

Azonban lehet, hogy ennek nagyon egyszerű oka van: túl kevés fehérjét fogyasztasz. Az International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism című folyóiratban megjelent kutatás szerint az idősödő futóknak ugyanis több proteinre van szüksége a megfelelő regenerációhoz.

A kutatók azt vizsgálták, van-e különbség a fiatalabb és idősebb futók fehérjeszükséglete között, a regeneráció szempontjából. Azt már több korábbi tanulmány is igazolta, hogy a 40 év feletti futók nem tudnak olyan gyorsan regenerálódni, mint a fiatalabb társaik. Azonban arra is fény derült, hogy ha 35-40 gramm fehérjét visznek be edzés után, akkor gyorsabb tempóban képes regenerálódni a szervezetük. (A fiatalabb sportolóknak ezzel szemben 20 gramm minőségi protein is elég lehet edzés után).

Az eredmények szerint tehát érdemes odafigyelni az edzés utáni táplálkozásra is, ilyenkor már nem mindenkinek elég egy szendvics…. A legjobb, ha 140 gramm grillezett csirkemellet eszel némi zöldséggel és barna rizzsel futás után, de a fehérjeturmix is szuper ötlet, ha nagyon sietsz! A lényeg, hogy meglegyen a 40 gramm 40 felett.

Olvasnál még a témában?