lecsó,fogyás

Egyszerű, nagyon tápanyagdús és percek alatt kész: ezért fér bele simán a diétádba a LECSÓ, ha így készíted el

Forrás: getty images
A lecsó hallatán azonnal a kolbászos, virslis, szalonnás verzió ugrik be, és elképzelésed sincs, mégis hogyan lehetne ez így egy diétás fogás? Máris eláruljuk!

Szerencsére már nagyon sok, korábban vadul diétázó is tisztában van azzal, hogy a fogyókúra egyáltalán nem csak csirkéből, halból, rizsből és salátákból áll - bár ezeknek is megvan a maga szépsége. Abszolút hatékony mind az életmód, mind a fogyás tekintetében, ha az összetevőkre figyelsz, variálsz, hiszen némi kreativitással és utánaolvasással az egyébként cseppet sem karcsúsító fogások is simán ehetők - bármikor.

Persze a mértékletesség a kulcs mindenben: ha kedved támad falatozni a nagyi kolbászos, tojásos lecsójából egy kis fehér kenyérrel, tedd azt: ha a hét nagy részén odafigyelsz az adagokra és a tápanyagbevitelre, akkor egy-egy ilyen fogástól biztosan nem dől össze a világ.

Bevallom, igazi lecsóőrült vagyok, de a klasszikus verziót már nem szívesen eszem meg. Nem vagyok vega, de próbálok minél kevesbeb húst enni, és azokból is a soványabb verziókat választani. A virsli és kolbászféléket kerülöm, amennyire lehet, ezért az én lecsómban nincs egy gramm hús sem. Viszont így is tud tápláló lenni, isteni finom, és ha egy nagyobb adagot főzök belőle - ami előkészületekkel maximun 15 perc - akkor napokig tökéletes ebéd lesz számomra.

Ha tudom, hogy kevesebb volt a fehérjebevitelem, akkor sütök hozzá egy csirkemellet vagy egy pár kocka tofut, főzök hozzá bulgurt vagy quinoát, és máris egy mennyei egytálételt kaptam.

lecsó,babos lecsó
Forrás: GettyImages

Az alap lecsómat viszont jó idege már babbal készítem: ha van időm, beáztatom előző nap, de sokszor a konzerv mellett teszem le a voksomat. A hüvelyesek remek fehérje és rostforrások, gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, és a lecsóhoz is mesésen passzolnak. És amikkel még variálok, azok a fűszerek!

Lecsó, ami simán belefér a diétába - hozzávalók:

1 doboz vörösbab

5 nagyobb paradicsom

6 db tévépaprika

1 kápia vagy piros kaliforniai paprika

2 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 kisebb cukkini vagy pár szelet csillagtök

Só, bors, őrült pirospaprika

Friss rozmaring, bazsalikom, koriander

Így készítsd el

A kókuszzsíron üvegesre pirított hagymára dobd rá fél percre a zúzott fokhagymát, majd kapd le a tűzről, és egy evőkanálnyi pirospaprikát keverj el rajta. Nehogy odakapjon, ha nagyon kell, löttyints bele egy kis vizet. Picit piruljon, majd ha visszatetted a tűzre, mehet bele a vékonyra cikkezett paprika és a kockázoott paradicsom, a kockákra vágott tök vagy cukkini. Pár percig fedő nélkül pirítom, majd egy kevés vízzel felöntön, de ezt ki is hagyhatod. Ízlés szerint sózom, borsozom, átkeverem, beleteszem rozmaringot és a bazsalikomot, és fedő alatt 15 percig főzöm. Ha már kellően megfőtt minden, megy bele a bab. 5 perc után szórj rá egy kis friss koriandert, és mehet a tálalás.

Eheted tojással, főzhetsz mellé köretnek rizst, bulgurt, kölest, hajdinát, quinoát is. De ez így önmagában is remek tápanyagforrás.

Ha unod a salátákat, a grillezett holmikat, ez a lecsó egy tökéletes, rostban gazdag fogás, amiben a babon kívül az összes zöldség igen alacsony kalóriatartalmú. A bab viszont szuper fehérjeforrás - ne hagyd ki belőle!