Új szerelmem, a tápióka: 5 ok, amiért ideje rákattanni!
A tápióka egy keménítőféleség, amit a manióka, más néven kasszava nevű növény gumójából állítanak elő, és többnyire gyöngy, pehely, por és granulátomként kapható.
A manióka Amerika trópusi tájain őshonos, semmiféle íze nincs, ellenben fehérjében különösen gazdag. A trópusi vidékeken lisztet, kenyeret, alkoholt készítenek belőle, állítólag a maják voltak az elsők, akik felhasználték étkezési célokra.
Fuss és Főzz
A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!
3995 Ft
4995 Ft
Próbáltad már a tápiókapudingot? 1 bögre tápiókagyöngyöt áztass be 3 deci magtejbe, 10 perc után kezdd el melegíteni, és adj hozzá még 3 deci magtejet és egy vaníliarúd kikapart belsejét. Lassan forrald fel, és főzd pár percig, hogy alaposan besűrűsödjön. Ha kész, vedd le a tűzről, néhány perc múlva kevej bele ízlés szerint mézet. Hidegen isteni, pláne, ha készítesz hozzá egy gyümölcsszószt is!
De miért is érdemes tápiókát enni? A tápióka nem tartalmaz rengeteg vitamint és ásványi anyagot, mégis hasznos része lehet a napi menüdnek a következők miatt:
Remek szénhidrátforrás
Bár egy bögre tápiókagyöngy körülbelül 500 kalóriát tartalmaz, aminek a nagy része szénhidrát, egy ekkora adagból viszonylag nagy mennyiségű pudingot készíthetsz, így akár minden nap fogyaszthatod desszert gyanánt a tápiókát. Fehérje és zsírtartalma minimális, de tartalmaz még egy kevés rostot is.
Gluténmentes
Egyre többen küzdenek gluténérzékenységgel: nekik nemcsak a fenti desszert remek alternatíva, de a tápiókaliszt is tökéletes opció a színes, változatos étkezésre.
Magas a vastartalma
A tápióka vasban gazdag, ez pedig egy nagyon fontos anyag a szervezet számára, a vashiány ugyanis komoly betegségeket okozhat:
Serkenti az emésztés
A tápióka remekül beilleszthető a diétás étrendbe, de emellett fontos tulajdonsága, hogy hasznos az emésztés szempontjából. A tápióka segít a puffadás ellen, és egyes kutatások szerint olyan jó hatással van a bélrendszerre, hogy hatékony például a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében is.
Szoptatáskor segíti a tej termelődését
A keményítőtartalmú ételeket sokszor ajánlják a tejellátás növelése érdekében szoptatáskor. A tápióka komplex szénhidrát, amely kiváló keményítő- és energiaforrás, a világ egyes részein hosszú ideje alkalmazzák a szoptatós édesanyák az étkezésben.