cékla,zöldség

Edd őket, amikor csak teheted: ezért jók a gyökérzöldségek a futóknak

Forrás: Getty Images
Az őszi-téli hónapokban is nagyon kellenek a rostok és a vitaminok, a gyökérzöldségeknek pedig ilyenkor jön el igazán a szezonja! A következő 3 zöldséget jó, ha alaposabban megismered, pláne, ha sokat edzel!

A gyökérzöldségek aktívan jelen vannak az életünkben, ám manapság, amikor leginkább salátázni divat, és megvannak a kifejezetten insta-kompatibilis zöldségek, nem olyan "menő" zellert, sárgarépát és a társaikat enni, vagy megmutatni. Pedig a gyökérzöldségek telis tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, az áruk abszolút baráti, remekül variálhatóak, és állítólag az agyműködésre is kiválóan hatnak.

A következőket építsd be az étrendedbe: ez a három gyökérzöldség kiváló gyulladáscsökkentő, erősíti az immunrendszert, és nagyobb terhelés esetén védi a szervezetet és segíti a regenerációt.

Fehérrépa

A fehérrépa többnyire maximum a húslevesig jut, pedig számos más módja is van a felhasználásának! A legtöbben összekeverik a petrezselyemgyökérrel, pedig a fehérrépa annál sokkal vaskosabb. Gyulladáscsökkentő és rákellenes hatása jelentős: a fehérrépa tartalmaz egy izotiocianát nevű anyagot, ami hatékony fegyver a szabad gyökök ellen, amik a daganatos betegségek kialakulását indítják el. Rákmegelőző hatásai mellett emésztési zavarok és fertőzések esetén is kiváló, emellett káliumot, kalciumot és foszfort is tartalmaz.

Érdemes a húsleves mellett máshol is alkalmazni: kiváló krémleves készíthető belőle, pürésítve remekül passzol húsok mellé, de akár a krumplipürébe is teheted! Remek mártást is alkothatsz fehérrépából, ha egy kis tejszínnel, kakukkfűvel variálod, illetve grillezve is nagyon jó ízű lesz.

Zeller

A szárzeller vagy angol zeller nagyon népszerű manapság, de nem szabad elfeledkeznünk a zellergumóról sem. Nátriumban nagyon gazdag, de tartalmaz még vasat, káliumot, magnéziumot, cinket, C, E és B-vitamint is. Már az ókorban is ismerték és szerették a gyógyhatásai miatt: remek vizelethajtó, erősíti az immunrendszert, serkenti a versék működését, és emésztési problémákra is kiváló. Csökkenti a vérnyomást, szoptatás kismamáknál javítja az anyatej minőségét és mennyiségét, emellett a népi gyógyászat a vágyfokozó ételek között tartja számon.

Hogy hogyan használd? Ezerféleképp, és érdemes is elrugaszkodnod a zellerkrémlevestől. Bár nyersen fejti ki leginkább a hatásait, így érdemes salátába is tenned: almával, répával, joghurttal istenien működik, de a fűszerekkel grillezett zeller is mennyei, húsok mellé remek mártás készíthető belőle.

zeller,zöldség
Forrás: GettyImages

Cékla

Sokan nem kedvelik az enyhén földízű zöldséget, pedig a téli hónapokban nagyon nagy szüksége lenne rá a szervezetnek - és nem csak a klasszikus savanyított cékla formájában! A cékla nyersen is kiváló salátákba, grillezve egy mártogatóssal isteni nassolni való, ráadásul édeskés íze miatt nagyszerű a húsok mellé is! És hogy miért is kellene enni? Védi a szívet, tartalmaz A, B, C, E és K-vitamint, cinket, folsavat, jódot, kalciumot, káliumot, magnéziumot, mangánt, nátriumot, kalciumot, vasat és sok rostot is. Antioxidáns hatása is ismert, rugalmassá teszi az ereket, növeli az izmok teljesítőképességét, javítja a sejtek oxigénellátását. A bélbetegségekre is jótékonyan hat, és javítja az anyagcserét is!