karfiol, táplálkozás, egészséges táplálkozás, zöldségek,

A karfiol egy igazi szuperzöldség, rengeteg jótékony hatással!

Forrás: Getty Images
Telis-tele van tápanyagokkal, sokféleképp felhasználható, és rengeteg jótékony hatása van, amik miatt érdemes rendszeresen fogyasztani.

1. Minden fontos vitamin megvan benne

Alacsony kalóriatartalmú, ám vitaminokban és ásványi anyagokban annál gazdagabb. A C, K és B6 vitaminok mellett jelentős mennyiségű folsavat, káliumot, magnéziumot és mangánt tartalmaz.

2. Magas a rosttartalma

A rostban gazdag táplálkozás nemcsak az elhízás elkerülése miatt fontos, de számtalan más betegség megelőzhető vele. Az elegendő rostfogyasztás hasznos az emésztési problémák, a székrekedés, a gyulladásos bélbetegségek ellen. Sőt, a tanulmányok azt mutatják, hogy a magas rosttartalmú zöldségfélék, mint például a karfiol, hasznosak a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség kialakulásának megelőzésére. Emellett a rostok segítenek a teltségérzet kialakításában is.

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft

karfiol, zöldség
Forrás: Unsplash/ Tosca Olivi

3. Antioxidánsokban gazdag

A karfiol nagyszerű antioxidáns-forrás, amely megvédi a sejteket a káros szabad gyököktől és gyulladásoktól. A többi keresztesvirágú zöldséghez hasonlóan a karfiol különösen bővelkedik a glükozinolátokban és az izotiocianátokban, az antioxidánsok két csoportjában, amelyekről kimutatták, hogy lassítják a rákos sejtek növekedését. Mi több, a karfiol nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, amely antioxidánsként működik.

4. Fogyókúrázóknak abszolút tökéletes

A karfiol nemcsak zöldségként funkcionálhat, de apróra darálva a liszt is helyettesíthető vele. Kedvenc receptünk, a karfiolpizza szuper választás, ha próbálod kerülni a liszteket, amennyire lehet - bátran kísérletezz vele!

5. Kolinban nagyon gazdag

A karfiolnak magas a kolintartalma, ami a B-vitaminok egyik fajtája, és nagy szerepe van az agy fejlődésében. Terhesség alatt is nagyon fontos a bevitele, illetve az időskori memóriaproblémák ellen is kitűnő. Emellett az idegrendszeri problémák, máj és szívbetegségek ellen is kitűnő.

6. Hatékony a rák elleni küzdelemben

A karfiol szulforafánt tartalmaz, amiről kimutatták, hogy elpusztítja a rákos sejteket, egyes tanulmányok szerint arra is képes lehet, hogy a már károsodott sejtek elpusztításával megállítsa a rák növekedését. A kutatások szerint nagyon hatékony védelmül szolgál a vastagbél- és prosztatarák ellen, de többek között az emlőrák, leukémia, hasnyálmirigydaganat ellen is hatékony.

7. Segít a méreganyagok eltávolításában

Ha szeretnéd kicsit kipucolni a szervezetedet a méreganyagoktól, a karfiol gyakori fogyasztása hasznos lesz! Antioxidáns tartalma mellett kéntartalmú tápanyagokat és glükozinolátokat tartalmaz, amik segítik aktiválódni a méregtelenítő enzimeket.