kollagén,kollagénpor

Ezért nagyon fontos a kollagén a futóknak!

Forrás: Getty Images/ Anna Efetova
Ha meghallod azt a szót, hogy kollagén, rögtön a bőrfiatalítás jut eszedbe? Pedig más miatt is fontos lenne rendszeresen szedni!

A kollagén egyre népszerűbb a táplálékkiegészítők között, a kapszulák és porok mellett már müzli szeletekbe, sportitalokba is tesznek kollagént - egyes becslések szerint 2025-ben az egyik leggyakrabban használt táplálékkiegészítő lesz egy közel 800 millió dolláros iparágban.

Mi az a kollagén?

A kollagén egy rostos fehérje, amely a csontjainkban és a kötőszöveteinkben található. Több mint egy tucat ismert kollagén típus létezik, de az emberi test többnyire csak három típust hasznosít.

A kollagén termelése az idő múlásával lassul: 40 éves korunkra általában 25, míg 60 felett 50%-al csökken.

Hogyan segít a kollagén a futóknak?

  • A sérülések megelőzése szempontjából: ebben komoly szerepe van, mert ellenállóbbá teszi a kötőszöveteket a sérülésekkel szemben. A kutatások szerint a kollagén C-vitaminnal kombinált fogyasztása nagyon előnyösen hat a szalagok állapotára, ez megakadályozhatja a mozgásszervi sérüléseket, amelyek hetekig-hónapokig hátráltathatják a futókat.
  • A kollagén a rehabilitációban is fontos: a kollagéntartalmú étrend gyorsítja a gyógyulást, és csökkentheti a sportolók ízületi fájdalmait, illetve védi a kötőszövetet is.
  • Izomépítés miatt: Az izomszövet egyik fő alkotóeleme a kollagén, így az izmosodáshoz szükség van rá.

Táplálkozással nem vihetek be extra kollagént?

Az állatok porcai és bőre, a csontlevesek tartalmaznak kollagént, illetve a közönséges zselatin is kollagénforrás. Ám ezekből igen nehéz annyit enni, hogy kiélvezzük pozitív hatásait, épp ezért érdemes táplálékkiegészítő, por vagy koncentrátum formájában bevinni. Attól függően, milyen készítményt választasz, a kollagént teheted akár a reggeli turmixodba, sőt, akár a kávédba is.

Ne hagyd ki!

A JOY Beauty&Fit napok keretei között 20% kedvezmény lesz Európa első és egyetlen CollAging Coffee Blendjére, a MyCollagen Coffee-ra 2021.03.19-21-ig. Használd ki!