juice

Ezért fogyassz rendszeresen préselt leveket!

Forrás: Getty Images
Futóként nem is kérdés, hogy fontos számunkra az egészségünk, és a sport mellett a táplálkozásunkra is odafigyelünk. A különféle préselt levek jótékony hatásairól beszélgettünk Mattheisen Mária juice terapeutával.

A házi készítésű préselt gyümölcs- és zöldséglevek reneszánszukat élik. Míg tíz-tizenöt éve a klasszikus gyümölcscentrifugáktól voltak hangosak a háztartások, úgy az utóbbi időben már inkább a sokkal korszerűbb, lassú, csigás préselési technológiával készült levek fogyasztása jött divatba. Nem véletlen, ugyanis nagyon egészségesek, rendkívül változatosak, tápanyagtartalmuk pedig más miatt hasznos futás előtt, vagy épp edzés után. Sokan azonban az erőteljes ízviláguk miatt kerülik a zöldségleveket, és inkább a jól bevált reggeli narancslével letudják a napi gyümölcsfogyasztást.

Mattheisen Mária okleveles egészségmentor véleménye szerint az ízlelőbimbókat ugyanúgy tudjuk tréningezni, ahogy épp a testünket is, így idővel hozzá tudunk szokni a préselt zöldséglevek ízéhez.

„Alapvetően a zöldségeket részesítem előnyben, de mindenkinek más az ízlése, így ha édesíteni szeretnénk a leveket, akkor az alma és talán egy kevés az ananász a legjobb választás.“
vélekedik a kulináris táplálkozási szakértő
„Hozzáteszem, a gyümölcsökkel nagyon óvatosan kell dolgozunk, ugyanis a napi fruktóz fogyasztást javasolt 40 grammban maximalizálni. A préselt zöldség levek azonban igazi energiabombák, ugyanis 15 perc alatt sejtszinten hatnak, bátran fogyaszthatjuk őket éhgyomorra is, ugyanis nem terhelik az emésztőrendszert, mivel a préselési eljárásnak köszönhetően gyakorlatilag előemésztett formában kerül a szervezetünkbe.“

Egy kiló zöldség tartalma egy fél literes bögrében

„Mikor fogyasztanánk el egyszerre mondjuk egy kiló sárgarépát, zellert, vagy uborkát? - teszi fel a kérdést a szakember - vélhetően soha. A különféle préselt levekkel azonban vízben nem oldódó rost nélkül, egy igazi tápanyag bombaként kerülnek elfogyasztásra, egy fél liternyi lé tartalma pedig 1 kilónyi száraz zöldségnek felel meg“ - árulja el Mária.

A préselt leveket előszeretettel alkalmazzák a különféle méregtelenítő és tisztító kúrákban, mint ahogy Mattheisen Mária termékpalettáján is lehet találni ilyen programot.

„Léböjt során sejtszinten takarítjuk a szervezetünket, így ilyenkor naponta öt alkalommal fogyasztunk fél liter préselt levet lassan kortyolgatva. Vannak pácienseim, akik a heti egy léböjt napra esküsznek, míg mások havonta tartanak egy 1-3-5 napos kúrát. De a tavaszi méregtelenítés időszaka közeledtével egy hosszabb 14, vagy akár 28 napos léböjt sem ördögtől való gondolat. Mivel a levekből szinte minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk, nem tudunk kárt okozni magunknak a rendszeres léböjtökkel.“

Mattheisen Mária arra is kitért, hogy futás előtt, vagy edzés után milyen zöldségekből érdemes válogatni a présgépbe.

„Edzés előtt egy órával a cékla a legjobb választás, ugyanis tágítja az ereket, növeli az oxigénfelvételt. Futás után elsősorban az elektrolitok pótlása a célunk, amiben nagy segítségünkre van az uborka, a zeller és a zöld zöldségek különféle izgalmas kombinációja, melyek a regenerációt is gyorsítják. Azt szoktam javasolni, hogy nagyjából három zöldség alapanyagból készüljön az italunk, és szükség vagy igény esetén ízesítsük a levet almával, vagy ananásszal.“

Színterápia zöldséglevekkel

A juice terapeuta színek szerint is megkülönbözteti a különféle levek hatóanyagait, ezért Mária kínálatában különféle színes leveket fedezhetünk fel. Minden színnek megvannak az egyedi, egészségre ható jellegzetességei. A sárga például a látásunkra lehet jótékony hatással, a piros levek antioxidánsban gazdag tartalmuk okán erősítik az immunrendszert, a zöld mixek a regenerációért felelősek, míg a narancs színű keverékek a gondoskodnak a bőr, a csontok és a fogak egészségéről.

Nézzünk három egyszerű receptet, ami futóként garantáltan a kedvencünk lesz! Az adagolás százalékos arányban a felsorolás sorrendjében nagyjából 50-20-20-10 % legyen, de ízlés és érzés szerint lehet változtatni az arányokon.
  • Futás előtt: spenót, cékla,répa, cayenne

  • Futás után: zeller, uborka, lime, gyömbér, alma

  • Pihenőnapokon: zeller, uborka, bébispenót, lime, spirulina