Ez a 10 legjobb szénhidrátforrás maratonfutóknak

Forrás: Getty Images
A jófajta szénhidrátokra mindenkinek nagy szüksége van, ám ha hosszú távokat futsz, akkor végképp nem zárhatod ki őket az étrendedből. Válaszd ki a legjobbakat!

Sokan esnek bele abba a hibába, hogy kizárják az életükből a szénhidrátokat a fogyás érdekében - pedig ezekre hatamas szüksége van a szervezetnek. Pláne akkor, ha sportolsz, sőt, ha hosszú távokat futsz!

Renae Eastlake dietetikus, hosszútávfutó szerint is a szénhidrátok a test elsődleges energiaforrásai, amikre egy maraton előtt, alatt és után is szükség van. A szénhidrátok ugyanis a vércukor fő forrásai, ez pedig a szervezetünk fontos üzemanyaga, innen nyernek energiát az agy és a vörös vérsejtek. Az egyszerű és az összetett szénhidrátok is glükózzá alakíthatók, ezeket pedig a testünk vagy azonnal felhasználja, mint energiaforrást, vagy elraktározza. Azért fontos figyelni a szénhidrát mennyiségére és minőségére, mert ha többet fogyasztunk a kelleténél, akkor a felesleges szénhidrátot a szervezet testzsír formájában raktárzza el.

Ha kevés vagy semmi szénhidrátot nem eszel, akkor a test a zsírt és a fehérjét használja energiaforrásként, ami a futók számára közel sem ad annyi energiát.

Szóval ne vond meg magadtól a szénhidrátokat, pláne akkor, ha komoly versenyre, maratonra készülsz: a következőket érdemes gyakrabban fogyasztanod!