étkezés, vacsora,

Te eszel még az esti futás után? A táplálkozási szakember szerint ezek a legjobb opciók ilyenkor

Forrás: Unsplash/Farhad Ibrahimzade
Te is alaposan megéhezel az esti futások után? Ilyenkor kihagyod a vacsorát, vagy mindig eszel valamit - de nehezen találsz rá a tökéletes, esti futás utáni fogásra?

Az esti edzés előtt nálam az válik be, ha előtte 2-3 órával már nem eszem semmit, maximum egy fél banánt - ám sportolás után, legyen akármilyen késő, ennem kell valamit, mert farkaséhes vagyok. Számomra mindig nagy kérdés a vacsora-dolog: hogy olyat válasszak, ami ideális edzés után, nem hizlal, jót tesz az izmoknak, és persze finom is.

Gőgh Barbara táplálkozási szakembert faggattam az ideális edzés utáni vacsoráról - érdemes az ő szempontjait is figyelembe venni!

Ha figyelek, hogy 2-3 órával ne egyek az esti futóedzés előtt, jobban megy az edzés, ám utána már rémesen éhes vagyok. Mit javasolsz, ilyenkor bírjuk ki evés nélkül, ha fogyni akarunk, vagy valamit azért érdemes fogyasztani?

A fogyást úgyis az egész napra/ hétre levetített kalóriadeficit fogja meghatározni, úgyhogy én nem az edzés utáni étkezést hagynám ki. A legjobb verzió az, hogy ha nap közben úgy étkezünk, hogy már eleve belekalkuláljuk az esti, edzés utáni étkezést is, így nem kell attól tartanunk, hogy nem várt kalóriákat viszünk be.

Ha az esti edzés után nem eszem, mert fogyni szeretnék, annak van káros hatása?

Attól függ milyen volt az edzésünk: közepesen/nagyon megterhelő, vagy csak egy laza
kocogás... A futás nagyon igénybe veszi az izomzatot, valamint sok vizet is veszíthetünk. Így ha nem pótoljuk a szervezet számára szükséges „építőkockákat”, amiből töltekezni tud, akkor a regeneráció elégtelen lesz, és hosszútávon sérüléshez is vezethet.
De ne feledkezzünk meg az elektrolit egyensúly visszaállításáról sem, mert az izzadsággal a
vízen kívül fontos ásványi anyagokat veszíthetünk, ami fejfájáshoz, fáradtsághoz, vagy
izomfáradtsághoz/görcsökhöz is vezethet.

vacsora, edzés,
Forrás: Pexels.com/Andrea Piacquadio

Ha mégis ennénk az esti edzés után, mire érdemes figyelni a vacsora kiválasztásakor?

Fehérje mindenképp legyen benne, hogy az izmok épülhessenek, illetve szénhidrát is, a glikogénraktárak visszatöltése és a gyorsabb regeneráció érdekében (bár itt újra hangsúlyoznám, hogy nem mindegy milyen intenzitású/ időtartamú/ távú volt a futásunk)

Nyugodtan jöhetnek az aminosavak, (amikből a fehérjék felépülnek, ezáltal a „legkisebb építőkockát” visszük be, amiből a szervezet rögtön építkezni tud ) és a gyors szénhidrátok, mert itt az lesz a cél, hogy minél előbb felszívódhassanak.

Valószínűleg éhesek is leszünk a futás után, de ha a fogyás/ súlytartás a cél, akkor nem érdemes kifosztani a hűtőt, mert annak ellenére, hogy úgy érezzük, egy elefántot is meg tudnánk enni, valószínűleg nem égettünk annyi kalóriát, hogy ezt „megtehessük”..

Neked személy szerint van kedvenc esti edzés utáni menüd?

Legtöbbször az egyszerűségre törekszem: 1 adag natúr rizsfehérjepor, 1 közepes banán (ez a káliumtartalom miatt is szuper választás), kb 3 dl kókusztej, és olykor még 1 kk. kesuvaj is belekerül, vagy 1 adagolókanál aminosav por keverék. De van, hogy pufirizst eszem sonkával, és egy kis zöldséggel, vagy akár ebéd maradékot, ha van: például pulykafasírt, édesburgonya, cukkini karikák.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft