Borítókép: Kajaszabályok pihenőnapokra: Igen, ilyenkor máshogy kell enni-inni!

Kajaszabályok pihenőnapokra: Igen, ilyenkor máshogy kell enni-inni!

Forrás: Getty Images
Tudtad, hogy pihenőnapokon mást és máshogy kell táplálkozni, mint akkor, amikor edzésed van?

Nos igen, így van! Sokan túlmisztifikálják ezt, és a pihenőnapokon jelentősen lecsökkenti a kalória- és szénhidrátbevitelüket. Míg mások fittyet hánynak arra, hogy melyik napon van edzésük vagy nem, és pontosan ugyanúgy esznek. De vajon, mi a megoldás? Eláruljuk!

  • Az semmiképpen sem ajánlott, hogy drasztikusan lecsökkentsd a kalóriabeviteledet, de valamennyivel mindenképpen le kell. Attól függően, hogy mennyit futsz és edzel, maximum 300-350 kalóriával egyél kevesebbet ilyenkor, mint tréningnapokon. Mivel a pihenőnapokon megy végbe a regeneráció, a testednek szüksége van energiára és hasznos tápanyagokra.

  • Figyelj arra, hogy mikor eszel. Bármi is legyen a menetrend edzőnapokon, a pihenőkön az ebéd legyen a legtartalmasabb főétkezés, a reggeli a második legnagyobb és a vacsora igazán könnyű. A 3 főétkezés közötti kicsi pedig kevesebb szénhidrátot tartalmazzon, mint egyébként.
  • Ezeken a napokon is szükséged van a fontos makrotápanyagokra, mint a szénhidrátra, zsírra és fehérjére, na meg sok-sok rostra. Na, de azokról a mikrotápanyagkról se feledkezzünk meg, amelyek a regenerációt segítik. Ilyen a kalcium, a D-vitamin és a vas is! Fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest, jöhet a jó minőségű, sovány fehérje, és az egészséges zsírok, pl. avokádó vagy magvak!

  • A pihenőnapok tökéletesek arra, hogy előhidratáld magad az edzésekhez. Arra ügyelj, hogy ne egyszerre juttass be sok vizet, hanem szépen elosztva kis adagokban, de mindenképpen érdemes sok ásványvizet fogyasztanod (magadhoz mérten)!