vitamin,narancslé

Napfény alig van, de nagyon kell a D-vitamin: 6 étel, ami bővelkedik benne

Forrás: Getty Images
Télen-nyáron kell a szervezetnek a D-vitamin, legfőképp a csontok és az izmok egészsége szempontjából. Tavasszal és nyáron a napfény kiváló D-vitamin forrás, télen azonban kiemelten kell figyelni a pótlására: a következő ételekkel megteheted!

Nyáron nem nehéz elegendő D-vitaminhoz juttatni a szervezetet: ha kint tartózkodsz 5-30 percet a napon, már biztosítod a test számára szükséges napi vitaminmennyiséget. Ám az őszi-téli hónapokban sokkal korlátozottabbak a lehetőségeink, így ha nem szedsz pluszban D-vitamint táplálékkiegészítő formájában, akkor érdemes olyan ételeket fogyasztanod, amik bővelkednek benne.

A következők mind remek D-vitamin források - edd őket minél gyakrabban!

Miért is kell a D-vitamin?

Nem csak a csontok egészsége szempontjából fontos a megfelelő D-vitamin bevitel: kutatások szerint ez kell az egészséges, erős immunrendszerhez és a gyulladásos folyamatok csökkentéséhez. Egy egészséges felnőtt számára napi 1500-2000 Nemzetközi Egység D-vitmain az ajánlott. A szervezet pedig jelez, ha hiányállapot lép fel: ha sokat betegeskedsz, gyakran kapsz el légúti megbetegegedéseket, influenzát, folyamatosan fáradt vagy, akkor érdemes lenne odafigyelned a D-vitamin szintedre. Emellett a D-vitamin fontos az egészséges szerotoninszint fenntartásához: ez nagyban befolyásolja a hangulatot, az alvás minőségét, a kedélyállapotot, az étvágyat, és a depresszió kialakulásában is szerepet játszik.