evés este,étkezés

Velük vigyázz! Ételek, amik tönkrevágják a pihentető alvásodat

Forrás: Getty Images
Közvetlenül a lefekvés előtt enni sosem túl jó ötlet, mert nehezebben alszik el az ember, és az alvás sem lesz olyan pihentető. Ha mégis késő este vagy kénytelen enni, a következő ételeket tedd tiltólistára, ha nem akarsz egész éjszaka forgolódni!

Míg a reggeli lehet ütős, energiadús, addig estére érdemes könnyű fogásokat választani, olyanokat, amik nem terhelik meg a gyomrot. Ez fokozottan igaz akkor, ha másnap edzésre vagy versenyre készülsz, és fontos, hogy tényleg kipihent legyél.

A nyár közeledtével viszont egyre több az esti grillparti, a hőségben sokszor meg sem éhezünk, ellenben este igyekszünk mindent pótolni. Persze nem tilos enni lefekvés előtt sem, de van pár étel, amiktől nem árt távol tartanod magad, ha alvással, és nem forgolódással szeretnéd tölteni az éjszakát. Sokszor a stressz, vagy a meleg épp eléggé megnehezítik az alvást - kompenzálj legalább a helyes táplálkozással!

Paradicsom, csoki, citrusfélék

,,A közvetlenül a lefekvés előtti étkezés nagyon nem javasolt, pláne azoknak, akik hajlamosak a gyomorégésre: a gyomorsav ugyanis fekvő helyzetben visszafelé indulhat a nyelőcsőben, ez pedig kellemetlen, keserű ízt okozhat a szájban, és égető érzést a mellkasban" - vallja Lauren Cadillac New York-i dietetikus.

A fűszeres ételek mellett a savas dolgok, a paradicsom, a paradicsomszósz, a citrusfélék és a csokoládé is problémákat okozhatnak, és ronthatják a refluxot.
vallja a szakember.
elalvás,étel,étkezés
Forrás: GettyImages

Csak semmi koffein!

A kávét, a teát és a szódát is érdemes hanyagolnod este: a koffein ugyanis blokkolja a szervezetben az álmosság érzését, mellette pedig vízhajtó hatsa is van, vagyis éjszaka biztos, hogy többször eg kell látogatnod a mosdót.

Ne edd tele magad!

De nem csak az számít, hogy mit eszel, hanem az is, hogy mennyit. Ha pukkadásig eszed magad este, kényelmetlen lesz a fekvés is, és nagyon nehéz lesz álomba szenderülni. Ráadásul a magas fehérje vagy zsírtartalmú ételeket még nehezebb is megemészteni.

Ha mégis kibírhatatlanul éhes vagy este, a legjobban akkor jársz, ha valamilyen szénhidrátot nassolsz: egy kis csésze zaphelyhet vagy joghurtot müzlivel. Ezeknek magas a tripofán tartalma is, ez az anyag pedig segíti is az elalvást!