olívabogyó, olíva,

Van pár kiváló érvünk a rendszeres olívabogyó fogyasztás mellett!

Forrás: Pexels.com/Kaboompics
Naná, hogy érdemes beiktatni az étrendünkbe - de mire is jó az olívabogyó, és mire figyeljünk a vásárlásakor?

Mik azok az olajbogyók?

Az olajbogyó kicsi, ovális formájú gyümölcs, közepén az ehetetlen maggal, amelyet hagyományosan a Földközi -tengeren, de ma már a világ számos országában is termesztenek. Változatos zöld és fekete árnyalatokban kapható, attól függően, hogy mikor szedik őket - a zöld éretlen és fekete teljesen érett.

Miután leszedték, az olajbogyóból vagy olívaolajat készítenek, vagy pácolják, mert ha ez elmarad, akkor nehezen tudnánk elfogyasztani a keserű íz miatt. A fekete olajbogyó egyébként általában kevésbé keserű, mint a zöld olajbogyó.

Az olajbogyót sóoldattal, száraz sóval vagy vízzel lehet pácolni, ez befolyásolhatja az ízüket. Néha az olajbogyót lúggal pácolják, amely eljárás során a nyers olajbogyót áztatják lúgoldatban. Ezt általában a nagyobb kereskedelmi olajbogyó-termelők alkalmazzák, és többnyire nem tüntetik fel az élelmiszerek címkéin, így nehéz eldönteni, hogy ezt az eljárást alkalmazták -e vagy sem.

Az olajbogyó ízétől és méretétől függően változatos lehet, az ízét nagyban meghatározza a régió, ahol termesztik, a pác és a töltelék is.

Tápanyagban nagyon gazdag

Egy olajbogyó súlya körülbelül 4 g, és egy átlagos adag körülbelül 15-20 g, ez 5 bogyót és nagyjából 30 kalóriát jelent.

Az olajbogyó körülbelül 80% -a víz, de híresen magas a zsírtartalma is: nagyjából 10-15% zsírt tartalmaz, amely elsősorban egyszeresen telítetlen zsírsav, olajsav néven ismert, és amelyet számos egészségügyi előnye miatt érdemes fogyasztani - ilyenek a gyulladáscsökkentés és a szívbetegségek megelőzése.

Alacsony a szénhidráttartalmuk (kb. 1,25 gramm van 20 grammban), amelyek nagy része rostból áll (kb. 0,7 g / 20 g) és cukrot nem tartalmaz. Fehérjetartalma is elhanyagolható: 20 grammban kb 0.15 gramm található. Az olajbogyó azonban jellemzően magas sótartalmú, mivel pácolják vagy sóoldatban, sós vízben tárolják, így emiatt nem árt, ha módjával fogyasztjuk.

Táplálkozási szempontból azonban az olajbogyó jó forrása az E-vitaminnak, a vasnak, a réznek, a kalciumnak. Az E -vitamin erős antioxidáns, amely segít megvédeni sejtjeinket az oxidatív károsodástól, és bizonyítékok vannak arra, hogy ez a vitamin szerepet játszhat az elhízás elkerülésében is. A vasra szükség van vörösvérsejtjeink számára az oxigén testben történő mozgatásához, a réz pedig fontos szerepet játszik a szív egészségében, csökkenti a szívbetegségek kockázatát. A kalcium elengedhetetlen az erős csontokhoz és fogakhoz, szabályozza az izomösszehúzódásokat és biztosítja, hogy vérünk normálisan alvadjon.

Az olajbogyó magas fitotápanyag-tartalommal is rendelkezik, amelyek mindegyike saját egészségügyi előnyökkel jár, beleértve az oleuropeint, amely összefüggésbe hozható a rák kockázatának csökkentésével, de keserű ízét is adja az olajbogyónak; a tirozolt, amely gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és oleonánsavat a szív egészségének érdekében.

bogyó, olajbogyó,
Forrás: Pexels.com/Pixabay

Hogyan befolyásolja a feldolgozás az olajbogyó tápanyagtartalmát?

A pácolási folyamat eltávolítja az olajbogyó fitonutriens-tartalmának egy részét, de a sós lében pácolt olajbogyót erjesztik, és egyre több kutatás folyik ennek a folyamatnak a pozitív probiotikus hatásairól, ami viszont támogatja az emésztést.

Mennyit egyek belőle?

15-20 g az ajánlott mennyiség, ami körülbelül négy-öt olajbogyót jelent egy felnőtt számára. Az olajbogyó meglehetősen sokoldalú, és akár snackként vagy főzéshez is fogyasztható. Paradicsomos, tonhalas tésztához isteni finom, csak úgy, mint szinte bármilyen salátához, sajtokkal és dióval pedig szuper előétel.

Hogyan vásároljunk olajbogyót?

Olívabogyó vásárlásakor mindig olvasd el a címkét, csak hogy megbizonyosodj arról, hogy nincsenek hozzáadott extrák, például cukor vagy mesterséges aromák. Nincs nagy különbség a zöld vagy fekete olajbogyó között, különösen, mivel ilyen kis mennyiségben fogyasztják őket, ezért ne aggódj, hogy az egyik egészségesebb, mint a másik. Csak figyeljen jobban, ha töltött olajbogyót vásárolsz. Illetve arra is érdemes törekedni, hogy ha tudod, lehetőleg frissen vásárold meg kimérve, vagy részesítsd előnyben az üveges verziókat a konzervesek helyett.

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft