banán, edzés,

Csak mendemonda lenne, vagy tényleg jó a banán edzés előtt?

Forrás: Getty Images/ thomas-bethge
Mi az első étel, ami eszedbe jut, ha nincs időd enni edzés előtt, és gyorsan bekapnál valamit? Ugye, a banán az elsők között van?!

Nekem biztosan, mert télen-nyáron tartok otthon banánt, sőt, a fagyasztóban is MINDIG van legalább 3-4 felkarikázva, mert a különféle banános smoothie-k is igen népszerűek nálunk.

De visszatérve a banánra, tudod, miért lett nagyon népszerű választás az edzések előtt? És tényleg érdemes ezt enni?

Szénhidrátban roppant gazdag

Egy közepes banán nagyjából 27 gramm szénhidrátot tartalmaz, ami a glükóz miatt remek energiát ad a szervezetnek, különösen a testmozgás során. Ez akkor a legfontosabb, amikor hosszabb edzésen veszel részt - legyen az futás, kerékpározás...Ezzel kapcsolatban egyébként számtalan tanulmány készült: az egyikből például kiderült, hogy a szénhidrátfogyasztás 15 perccel a futás előtt növeli az állóképességet és közel 13%-kal növelte a kimerülésig eltelt időt.

Ha azonban alacsony szénhidrát tartalmú étrended követsz vagy ketózol, a banán mondhatni tiltólistás...

Ám van egy ennél fontosabb ok, ami miatt remek opció a banán edzés előtt. Az, hogy nem vágja tönkre az edzésedet, nem puffadsz, nem nyomaszt sport közben - azért van, mert

könnyen emészthető.

A banánban található szénhidrátok egy része rost. A rost segíthet lassítani a cukor felszívódását a véráramban, biztosítva a sejteknek a glükózellátást, ezáltal energiát ad edzéskor. A zsírtartalma is alacsony, így könnyebben emészthető, mint sok más étel.

A banánt egyébként gyakran javasolják azoknak, akik emésztési problémákkal küzdenek: gyakori hányingerrel, hányással, hasmenéssel. A banán ugyanis tartós energiát nyújt a gyomor megterhelése nélkül.

Kitűnő káliumforrás

Egy közepes méretű banán a napi javasolt káliumbevitel 10-14%-át biztosítja.

A kálium fontos ásványi anyag, amely szabályozza a vérnyomás szintjét, segíti az idegműködést és szabályozza a folyadék egyensúlyát a szervezetben. Segít, hogy az izmok egészségesebbek legyenek, és izomgörcsök ellen is jót tesz. Az alacsony káliumszint ugyanis izomgörcsöket okozhat, amelyeket az izom hirtelen, fájdalmas összehúzódása jellemez.

Tekintettel arra, hogy a kálium izzadás útján ürül, fontos, hogy azok, akik fizikailag aktívak, rengeteg káliumban gazdag ételt és italt fogyasszanak az elektrolitok visszatöltése miatt.

A banánon kívül egyébként az édesburgonya, a fekete bab, a spenót, a cékla is remek káliumforrások.

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft

Ha pedig mostantól minden edzés előtt betolsz egy banánt, a héjáról se feledkezz meg!