ivas, futas

Ezért fontosak télen is az elektrolitok

Forrás: Getty Images
Az elektrolitok a szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyagok közé tartoznak. Olyan alapvető és fontos funkciókat látnak el, mint például a vízháztartás egyensúlyának fenntartása. Míg nyáron, a nagy melegben el sem indulunk otthonról sótabletta nélkül még a legrövidebb futásunkra sem, télen azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni a pótlásukról. Pedig nem szabadna, hiszen elektrolitokra nem csak a kánikulában van szükségünk.

A vízháztartás egyensúlyának megőrzése mellett az olyan létfontosságú ásványi anyagok, mint például a nátrium vagy a kálium, az emberi szervezet anyagcsere folyamataiban is fontos szerepet játszanak. Az elektrolitok segítik az izomműködést, de az idegek szabályozásában és a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában is komoly munkát látnak el.

Az elektrolit koncentráció szabályozása a vesében történik. Ez a szervünk felelős azért, hogy az elektrolitokat kiszűrje a vérből, majd gondoskodjon az elvezetésükről. Az elektrolitok vagy vizelet útján, vagy az izzadsággal ürülnek ki a szervezetből. Például intenzív sportolás közben. De az elektrolit-egyensúly felborulhat bizonyos betegségek, gyógyszerek szedése, és különösen a dehidratáció vagy épp a túlhidratáció következtében is. Az egyik legjellemzőbb tünet a hirtelen fellépő, migrénszerű fejfájás, vagy az izomgörcs lehet. Ezért olyan fontos megfelelő mennyiségű folyadékpótlás futás közben, vagy azt követően, de amire különösen ügyelnünk érdemes az az elektrolit-egyensúly helyreállítása. Ennek legjobb módja az izotóniás sportitalok vagy a speciális elektrolitos italok fogyasztása, amire a meleg, nyári időben nagyobb odafigyelést szoktunk fordítani mint a téli időben. Pedig futóként a szervezetünk hatékony működéséhez szükséges elektrolit-egyensúly megőrzése négyévszakos feladatunk.

sportital
Forrás: Getty Images

Nézzük, mik a legfontosabb elektrolitok állóképességi sportolók számára:

  • Kálium: Hozzájárul a normál izom- és idegműködéshez. Ajánlott napi adag: 2600-3400mg (férfiak) mg (nők-férfiak)
  • Nátrium: A kálium megfelelője, de a vérnyomásra például erősebb hatással bír. Ajánlott napi adag: 500 mg
  • Magnézium: Hozzájárul a hatékony energia-anyagcseréhez és az elektrolit egyensúly fenntartásához. Ajánlott napi adag: 300 mg
  • Klorid: A nátriummal együtt szabályozza az ásványi anyagok és a víz áramlását a sejtek között. Ajánlott napi adag: 2300 mg
  • Kalcium: Hozzájárul az egészséges energia-anyagcseréhez és a normál izomműködéshez. Ajánlott napi adag 1000mg

A nátrium különösen fontos, mivel ez az ásványi anyag segít a szervezet sejtjeiben fenntartani a normál folyadékszintet. Az úgynevezett elektrolitos italok pontosan ezeket az ásványi anyagokat tartalmazzák különböző dózisokban, hogy támogassák a gyorsabb felszívódást a sportolás során bekövetkező nagy mennyiségű izzadság után. Izzadni pedig télen is szoktunk futás közben!

A speciális elektrolitos italok mellett a futók másik nagy kedvence az úgynevezett izotóniás sportital. Ezekről azt érdemes tudni, hogy elsősorban szénhidrát-bevitelre szolgálnak, amik segítenek futás előtt, közben vagy utána feltölteni az energiaraktárakat, és csak másodsorban feladatuk a folyadék- vagy nátrium veszteség kompenzálása.

A lényeg, hogy akkor is igyál, ha nem vagy szomjas, és figyelj a megfelelő egyensúlyra még a hűvösebb időben is, főleg a hosszú, alapozós futásaid során!