Húsvét,táplálkozás

Egy dietetikus tippjei Húsvétra, hogy egészségesebben táplálkozz a lakománál

Forrás: Jessy Smith / unsplash
A sütemények, sonka, tojás és kalács mellett nehéz lehet megállni, hogy ne kóstold meg az asztalon lévő finomságokat.

Jessica Sepel, amerikai dietetikus elmondja, mire érdemes figyelned az ünnepi asztalnál, hogy egészséges maradj.

A fehérje legyen az első

A vércukorszinted stabilan tartásának egyik alapja, hogy fehérjében gazdag ételeket fogyassz mielőtt nekilátnál a lakomának, és az étkezések között is nassolj valamilyen proteinben gazdag snacket. Az olajos magvak - vagy néhány házi fehérjeszelet - tökéletesek, mivel megakadályozzák a túlevést.

Táplálkozz kiegyensúlyzottabban

A gusztusos és kalóriadús ételek csábítóak, azonban érdemes figyelned, hogy a húsvéti asztalnál fogyassz megfelelő mennyiséget a legfontosabb tápanyagokból: fehérjéből, összetett szénhidrátokból, egészséges zsírokból és rostból is. Tehát a sonka és a tojás mellé kerüljenek friss zöldségek a tányérodra, amiket öntsd nyakon kevés olívaolajjal. A desszertnek viszont hagyj helyet!

Ne vonj meg magadtól mindent

Nagyon fontos, hogy ne kínozd magadat, mert később sokkal több egészségtelen ételt fogsz enni. Ha szeretnél egy szelet répatortát vagy egy csokitojást enni, hajrá - csak ne vidd túlzásba!

Tudatos táplálkozás

Mielőtt elkezdenél enni, vegyél néhány mély levegőt és evés közben alaposan rágd meg az ételt. Próbálj figyelni az ízekre, az étel hőmérsékletére, állagára, színére. Ha evés közben az érzékszerveidet is jobban beizzítod, sokkal élvezetesebbé válik a folyamat, ráadásul elkerülheted a kajakómát is.

Bűntudat nélkül

A negatív gondolatokkal számolj le, semmi gond nincs azzal, ha lecsúszott egy szelet kalács, vagy a nagyi aprósütijéből ettél néhány darabot. Nem 2 nap alatt fogsz elhízni, ugyanakkor fontos, hogy amennyire lehet, odafigyelj a tápanyagbevitelre.

Bónusz tipp: ha vendésgségbe mész, akkor készítsd valamilyen egészséges ételt, akár egy salit vagy valamilyen süteményt! Amellett, hogy kedves gesztus, így mindenki választhat egészségesebb opciót is az asztalnál!

A következő tanácsok pedig akkor is jól jöhetnek, ha próbálsz odafigyelni a pén ztárcádra, ugyanakkor egészségesebben szeretnél táplálkozni: