Borítókép: Egy csipet egészség: ezeknek a fűszereknek ott a helyük a konyhádban!

Egy csipet egészség: ezeknek a fűszereknek ott a helyük a konyhádban!

Forrás: getty images
Dobd fel az étrendedet és maradj egészséges a következő fűszerekkel!

Nem csak zöldségekkel tehetsz az egészségedért, hanem fűszerekkel is. Mutatjuk, melyik az az öt, aminek minden futó kamrájában ott a helye!

1/ Cayenne bors

A benne lévő kapszaicin csökkenti az éhségérzetet és fokozza a vérkeringést. Ezen kívül jó hatással van az agyi receptorokra, idegekre és az erekre is.

2/ Gyömbér

Azért is szeretik annyira, mert szuper gyulladáscsökkentő. Egy új kutatás szerint viszont segít a mitokondrium termelésének fokozásában is - ez a sejtekben lévő energiagyár. Immunerősítő hatása is ismert, ráadásul csökkenti a hányingert, émelygést is.

3/ Fahéj

Növeli a glükózérzékenységet és csökkenti a vércukorszintet, így segíthet a cukorbetegség megelőzésében is. Fontos szerepe van a vérnyomáscsökkentésben, ráadásul az oxidatív stressz ellen is felveszi a harcot.

4/ Kurkuma

A benne lévő kurkumin gyulladáscsökkentő, így segíti a futás utáni regenerációt. Egyes kutatások szerint még az ízületi gyulladások tüneteit is képes mérsékelni.

5/ Feketebors

A piperinnek köszönhetően segít abban, hogy több tápanyagot dolgozzon fel a szervezeted a bevitt ételekből. Egyébként fájdalomcsillapítóként is funkcionálhat, mivel fokozza az ibuprofén tartalmú gyógyszerek hatását.