Borítókép: Inzulinrezisztenciával küzdesz? Akkor sem szabad éhgyomorra edzeni!

Inzulinrezisztenciával küzdesz? Akkor sem szabad éhgyomorra edzeni!

A téma egyik legtapasztaltabb szakértője, MacPherson Éva ad tanácsot.

Kedves Éva!
IR-es vagyok, igyekszem tartani az étrendet. 120 ch-t írt elő az orvos, nem esik nehezemre a betartása. Viszont a kora reggeli étkezést azokon a napokon szeretném kihagyni, amikor reggel Bikram jógára megyek, mert csak teljesen éhgyomorral tudok jógázni, különben visszaköszön a reggeli. Óra után mindig remegek, ilyenkor egy-két szem szőlőcukor és sok folyadék segíteni szokott. Mennyire gond ez, mennyire zavarja meg az IR-es diétámat? Egy héten általában két alkalommal járnék.

Köszönettel,

F. Flóra

SZAKÉRTŐNK, MACPHERSON ÉVA VÁLASZA:

Kedves Flóra!

Jógázni valóban nem lehet tele gyomorral, viszont az IR, és egyébként a hatékony testedzés szempontjából is rendkívül fontos a stabil vércukorszint. Az óra utáni remegés egyértelműen azt jelzi, hogy hipoglikémia alakul ki nálad, tehát nagyon leesik a vércukorszinted. Ebben az állapotban erősen csökken a fizikai teljesítőképesség, ezért az edzésed sem annyira hatékony, mint lehetne. Másrészt az inzulinrezisztencia szempontjából ez egy nemkívánatos állapot, mivel megszűnik a vércukor-, és inzulinszint egyensúlya, a szervezeted éhezik, tovább romlik az IR, és a szőlőcukor pedig csak rontja a helyzetet.

A következő tippek segítenek a helyzet megoldásában:

- A jóga előtti este (és máskor is) a vacsorát időzítsd 7 és 8 óra közé, és csak lassan felszívódó szénhidrátot egyél, hozzá természetesen elegendő fehérjét és zsiradékot is, tehát szerepeljen mindhárom makronutriens az ételedben.

- Lefekvés előtt egyél még kb. 10 gr nagyon lassan felszívódó szénhidrátot. Ez biztosítja, hogy az éjszaka folyamán is stabil maradjon a vércukorszinted.

- Korán reggel, közvetlenül a jóga óra előtt igyál 1-1,5 dl frissen készített vagy 100%-os gyümölcslevet, mivel így be tudsz juttatni gyorsan felszívódó szénhidrátot a szervezetedbe anélkül, hogy a gyomrodat megterhelnéd. Az IR szempontjából ez nem okoz gondot, hiszen a Bikram jógát fűtött teremben végzik, és elég megterhelő mozgásforma ahhoz, hogy a 15 grammnyi gyors szénhidrát el is használódjon edzés közben.

- Az óra végeztével pedig mielőbb ülj le reggelizni, a szokásos étrended
szerint.

Véleményem szerint a napi 120 gramm szénhidrátbevitel nagyon kevés, bárkinek, de egy sportoló IR-esnek - testsúlytól függetlenül - főleg. Ennyi szénhidrát mellett a szervezeted valószínűleg éhezik, nem elég hatékony az energiatermelés, és gyakori lehet a hipoglikémia akkor is,ha nem mindig érzed a tüneteit. Érdemes lenne orvossal konzultálnod,hogy legalább 160 grammig fel tudd emelni a napi szénhidrát adagodat. Mellette pedig a heti 2 jóga órához iktass be még 2 sportot, valami mást, ami megemeli kicsit a pulzusodat, és örömmel végzed.

Jó edzést kívánok!

MacPherson Éva

Ha te is szeretnél Évától kérdezni, itt megteheted. Ha pedig más témában kérdeznél, vagy megismernéd szakértőinket, kattints ide!