
Édes, édes, mégis megéri rákattanni a datolyára!
A datolyapálma gyümölcse a datolya, amit a világ számos trópusi régiójában termesztenek. Általában szárított formában találkozhatsz vele itthon: a ráncos bőr azt jelzi, hogy kiszáradt, míg a sima bőr a frissességre utal. A fajtától függően a friss datolya meglehetősen kicsi és színes, az élénkvöröstől az élénksárgáig előfordul.
A következő előnyök miatt érdemes beépíteni az étrendbe!

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola
Mennyeien finom és tápláló reggeli egészségtudatos ínyenceknek!
Ha valami igazán finomra vágysz, kóstolnod meg ezt! A Viblance díjnyertes granolája nem csak igazi ízélmény, de csakis tiszta összetevőkből, aromák, színezékek és egyéb mesterséges alapanyagok nélkül készül. Gluténmentes, növényi alapú.
A termék limitált számban elérhető webshopunkban!
1590 Ft
1770 Ft
Tápanyagban gazdag
Mivel szárított élelmiszerről van szó, a kalóriatartalma magasabb, mint általában a friss gyümölcsöké - körülbelül annyi kalória van a datoláyban, mint a szárított fügében vagy mazsolában. A datolya nagyrészt szénhidrátból áll, 100 gramm belőle a következőket tartalmazza:
Kalória: 277
Szénhidrát: 75 gramm
Rost: 7 gramm
Fehérje: 2 gramm
Ezek mellett van benne kálium, magnézium, réz, mangán, vas, B6 vitamin.
Rostokban bővelkedik
A datolya remek rostforrás, a rost pedig a székrekedés megelőzésével nagyon fontos. Elősegíti a rendszeres bélmozgást, ezenkívül hasznos a vércukorszint szabályozásában. A rost lelassítja az emésztést, és segíthet megakadályozni, hogy a vércukorszint evés után túl magasra emelkedjen.

Jót tesz az agynak a datolya
A laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy a datolya hasznos az agyban lévő gyulladásos markerek csökkentésében, amiknek magas szintje az olyan neurodegeneratív betegségek magasabb kockázatával jár együtt, mint az Alzheimer-kór.
Állapotos nőknek nagyon ajánlott
Érdemes a terhesség vége felé datolyát fogyasztani, mert a benne lévő anyagok elősegíthetik a méhnyak tágulását és csökkenthetik az indukált vajúdás szükségességét. Ezenkívül a datolya tanninokat tartalmaz, amelyek olyan vegyületek, amikről kimutatták, hogy elősegítik az összehúzódásokat. Emellett a datolya remek természetes kalóriaforrás, ami szükséges az energiaszint fenntartásához a vajúdás során.
Kiváló antioxidáns forrás
Antioxidáns tartalmát tekintve a datolya az egyik legjobb aszalvány. A következő antioxidánsokat tartalmazza:
- Flavonoidok: A flavonoidok erőteljes antioxidánsok, amelyek segíthetnek a gyulladás csökkentésében, állítólag hasznosak a cukorbetegség, az Alzheimer-kór és a rák bizonyos típusainak kialakulása ellen.
- Karotinoidok: A karotinoidok bizonyítottan elősegítik a szív egészségét, és csökkenthetik a szemmel kapcsolatos rendellenességek, például a makula degeneráció kockázatát is.
- Fenolsav: A gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert fenolsav segíthet csökkenteni a rák és a szívbetegségek kockázatát.
Kiváló természetes édesítőszer
A datolya fruktózt, vagyis gyümölcscukrot tartalmaz bőségesen, ez adja az édes ízét. A tápanyagok, rostok és antioxidánsok miatt remek egészséges opció a cukor helyett számos receptben, méghozzá úgy, hogy némi víz hozzáadásával datolyapasztát lehet belőle készíteni. Ám egészség ide vagy oda, a mértékletesség nagyon fontos vele kapcsolatban!
A csontoknak is jót tesz
A datolya számos ásványi anyagot tartalmaz, köztük foszfort, káliumot, kalciumot és magnéziumot - ezek mind fontosak az olyan betegségek, mint például az oszteoporózis megelőzése szempontjából.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.
Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!
3995 Ft
4995 Ft
A net telis-tele van isteni datolyás receptekkel, nekünk régóta bevált édesség, nem mellesleg edzés előtt is remek opció ez az energiagolyó datolyával - érdemes kipróbálni!