édeskömény, kömény,

Csodákra képes, szuperjól variálható: szeressd meg az édesköményt!

Forrás: Pexels.com/Pixabay
Rendszeresen használod és imádod, netán eddig csak messziről csodáltad, és eszedbe sem jutott megkóstolni? Az édeskömény az ősz egyik slágere, mondjunk is pár okot, amiért érdemes lenne rendszeresen enned!

A görögök, a kínaiak, az egyiptomiak is mindannyian ismerték az édeskömény számtalan gyógyhatását a szervezetünkre. Az édeskömény a mediterrán térségekben őshonos, de szerencsére nálunk is nagyon sok helyen hozzájuthatsz, rengetegen azonban még mindig nem ismerik magát a gumóját, és maximum teaként készítik el a magját.

Pedig az édesköményt bevinni a konyhánkba nagyon is érdemes: kiváló fogásokat; tésztaételeket, leveseket, köreteket lehet belőle varázsolni, de a mediterrán térségekben sütve is imádják az emberek.

Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

Remek tápanyagforrás

Akár ételt készítesz belőle, akár teaként iszod, számtalan pozitív hatása lesz a szervezetre. Gumója ásványi sókat, C-vitamint és karotint is tartalmaz, amik hozzájárulnak a napi tápanyagbevitelhez. Emellett antioxidáns tartalma is jelentős, illetve tartalmaz még magnéziumot, kalciumot, foszfort, káliumot és mangánt is.

édeskömény, zöldség,
Forrás: Pexels.com/Mali Maeder

Teaként fogyasztva is nagyon hasznos

Az édeskömény magjából olyan teát készíthetsz, ami számtalan panaszra kiváló. Nem csak az egészen pici babáknak javasolják ezt hasfájás ellen, de a következők miatt is nagyon hatékony:

  • Görcsoldó hatású, így a menstruációs görcsök ellen is kiváló, ellazítja a méh izmait.
  • Segíti az emésztést.
  • Hashajtó tulajdonságai vannak, segít a bélgörcsök ellen.
  • Kiváló köptető, nyákoldó.

Próbáld ki!

A kissé ánizsos ízű édesköményt használhatod tésztaételbe: piríts meg vajon egy kis hagymát, fokhagymát, fűszerezd sóval, borssal, majd kockázz rá egy édesköményt. Párold addig, amíg meg nem puhul, közben mehet hozzá friss bazsalikom és kakukkfű. Amikor kész, engedd fel egy doboz tejszínnel vagy növényi tejszínnel, rottyants rajta egyet, és mehet hozzá a kedvec tésztád. Gyerekeknek is remek fogás!

Persze salátában is ugyanúgy megállja a helyét: mentával és narancscsal kombinálva különösen finom salátákat lehet belőle rittyenteni!