6 ok, amiért futóként megéri árpát enned
Kutatások szerint az emésztés javításától kezdve a koleszterinszint csökkentéséig sok dologra képes az árpa. Íme néhány a pozitív hatásai közül:
Tápanyagokban gazdag
A gabonaféle rostot, magnánt, szelént tartalmaz, emellett B1-vitaminban, krómban, foszforban, magnéziumban és niacinban is gazdag. Antioxidáns-tartalmának köszönhetően pedig csökkenti a daganatok és a szívbetegség kialakulásának esélyét.
Csökkenti az éhségérzetet
Emiatt fogyókúrázóknak is ajánlott, hiszen béta-glükánokat tartalmaz - ez a rost pedig zselészerű állagot vesz fel a gyomorban, így segítve az emésztést és a tápanyagok felszívódását.
Javítja az emésztést
Erről is a magas rosttartalom tehet, ami felpörgeti a bélmozgást és táplálja a bélbaktériumokat, ezek pedig rövid láncú zsírsavakká alakulnak, melyek csökkentik a gyulladást.
Csökkenti a koleszterinszintet
Az árpában lévő béta-glükánok csökkentik a rossz LDL-koleszterin mennyiségét, így a szívednek is jót tesz.
A magnézium és rost segíthet a cukorbetegség elleni harcban
Az árpa csökkentheti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, mivel mérsékli a vércukorszintet. A magnéziumtartalmának köszönhetően pedig hatással van az inzulintermelésre is, ez egy újabb plusz pont az egészség érdekében. A benne lévő rost pedig lassítja a cukor felszívódását.
Megelőzheti a bélrák kialakulását
A teljes kiőrlésű gabonafélék több krónikus betegség, így a daganatok kialakulásának esélyét is csökkentik, ez szintén a magas rosttartalmuknak köszönhető. A rostok kipucolják a bélrendszert, így a méreganyagokat is eltávolítják onnan.
Ezeken kívül természetesen az is az árpa hatalmas előnye, hogy jól kombinálható: a köreteken kívül hideg salátát is készíthetsz belőle!
Olvasnál még a témában?