protein

A megfelelő fehérjefogyasztás állóképességi edzések után is kiemelten fontos - nem csak erősítés után!

Forrás: Getty Images
A fehérjeturmix hallatán neked is az erősítő edzések jutnak eszedbe? Ami teljesen logikus, hiszen a fitneszben terjedt el főként, és fontos, hogy az izmokat megdolgoztató tréning után segítsen azok regenerációjában és építésében.

Esetleg még az intervall edzések után szokott felmerülni a fogyasztásuk, holott a legújabb kutatások szerint sokkal hasznosabb az állóképességi sportok tekintetében, mint eddig gondoltuk.

A The American Journal of Clinical Nutritionben publikáltak egy vizsgálati eredményt, amelyben 48 állóképességi sportoló, 27 év körüli férfit figyeltek meg két csoportra osztva. Mindenkinek 90 percig kellett ergométeres szobakerékpáron tekerni, majd vérvizsgálatot és izombiopsziát végeztek náluk hat órán keresztül az edzés végeztével.

Az egyik csoportban a srácok 45g szénhidrátot fogyasztottak el a tekerés után, és nulla fehérjét kaptak mellé, míg a másikban 15-45g fehérjét is bejuttattak a szénhidrát mellett.

A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy a fehérje nem csak a regenerációban segítette a sportolókat, de arra is nagy hatással volt, hogy az izmaik hogyan reagáltak a jövőbeni állóképességi edzésekre. Mivel egy ilyen edzés ugyanúgy mikrosérüléseket okoz az izmokban, mint erősítés esetén, és ugyanúgy fejleszti is azokat. Viszont, ha nem jutnak be a megfelelő tápanyagok (azaz protein), akkor az izmok könnyen leépülnek ebben az esetben is, és a jövőben egyre rosszabb és rosszabb állapotban tudnak dolgozni a terhelések alatt.

vádli izom
Forrás: Getty Images
Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft

Az ilyen jellegű kutatások korábban az erősítő edzésekre terjedtek ki, éppen ezért még kevés adat áll rendelkezésre arról, pontosan milyen mértékben rontja az izmok teljesítményét, ha kevés fehérjét juttatunk be edzés után, de abban már biztosak a kutatók, hogy rontja.

Két dolgot fontos megjegyezni:

  • A vizsgálatot végző orvosok szerint nagyjából 30g fehérjére van szükség egy állóképességi edzés után, ennél többet fölösleges bevinni, kevesebb pedig nem éri el a kívánt hatást

  • A kutatást egészséges, fitt, edzett fiatal férfiakon végezték, így az arány valamelyest változhat a kor előrehaladtával és nők esetében is. Nőknél elegendő lehet ennél kevesebb mennyiség, idősebb embereknél viszont akár 5-10grammal több is!