kása, reggeli

A 4+1 legtutibb alternatíva a zab és a rizs helyett

Forrás: Getty Images
Unod már a tejberizst és a zabkását? Akkor itt az idő, hogy megismerkedj a legfinomabb, legsokoldalúbb gabonákkal és álgabonákkal, melyek között még gluténmentes opciókat is találsz! Ráadásul mindegyik akar reggelire, akár köretként ebédre vagy vacsorára is kiváló választás, így a diétádban is támogat.

Árpa

  • Ezért szeretjük: Tudtad, hogy az árpa az egyik legősibb gabonaféle? Az ókorban kávét készítettek belőle, de előnyeit már nagyon régen felfedezték, így az égetett alkohol és bizonyos sörfajták alapanyagaként is szolgál. Azonban táplálékként sem utolsó! Egyes népszokások el sem tudják képzelni árpa nélkül a töltött káposztát, vagy a sóletet, de lisztje is praktikus konyhai alapanyag lehet a háztartásodban. További előnye, hogy az egyik legolcsóbb gabonaféle.

  • Mit készíthetsz belőle? A szokásos zabkásádat természetesen lecserélheted tejben, vagy vízben főtt árpára, nem lesz olyan pépes állagú, és érdemes főzés előtt legalább fél órára beáztatni. De rizottónak, és levesbetétnek sem utolsó!
arpa
Forrás: Getty Images

Köles

  • Ezért szeretjük: Az egyik legkönnyebben emészthető, magas rosttartalmú, gluténmentes álgabona. Alacsony a kalóriatartalma, így ott a helye minden diétában, továbbá jótékony hatással bír a gyomorra, a vércukor- és a koleszterinszint szabályozásában is van szerepe, és ha még ez sem volna elég erő lúgosító tulajdonságokkal is rendelkezik. Valamint gazdag B-vitaminban, foszforban, magnéziumban, rendszeres fogyasztásával szebb lesz a bőröd és a hajad is. Egyszóval igazi superfood!

  • Mit készíthetsz belőle? Semleges íze és állaga miatt gyakorlatilag bármit, ami csak a fantáziádra van bízva. Főzés előtt érdemes többször egy szűrő alatt langyos vízzel átöblíteni, majd háromszoros mennyiségű folyadékban felfőzni. Édesen, sósan, mindenhogy kiváló!
köles
Forrás: Getty Images

Quinoa

  • Ezért szeretjük: Biológiai értelemben igazi álgabona a magyar néven rizsparéjként ismert, Andok-vidékéről származó quinoa, mely az ősi indiánok egyik legfontosabb alapanyaga. Finom, könnyedén elkészíthető, egyszerű és tápanyagdús étel, mely hidegen-melegen, télen, nyáron, édesen-sósan egyaránt remekül fogyasztható.

  • Mit készíthetsz belőle? A klasszikus kásától kezdve, a salátákon keresztül, a köretekig szinte bármilyen formában szuper étel, akár köretként, akár önmagában. A titka, hogy megmosás után érdemes minimális zsiradékon előre pirítani, majd ezt követően megfőzni a tökéletes állag érdekében. De nem kell megijedni a dupla konyhai művelettől, mindez csupán kétszer öt percet fog igénybe venni. Bármilyen gyümölcsöket, zöldségeket, vagy magvakat és fűszereket is elbír.
quinoa
Forrás: Getty Images

Amaránt

  • Ezért szeretjük: Fontos alapanyag rendkívül magas ásványi anyag, fehérje- és zsírtartalma miatt. Gazdag káliumban, foszforban, magnéziumban, cinkben és vastartalma sem elhanyagolandó! Kutatások szerint bizonyítottan több vasat, kálciumot és cinket tartalmaz a búzánál. Rendszeres fogyasztása segít a csontritkulás megelőzését is. Könnyen elkészíthető, többféleképpen variálható egyszerű és megfizethető alapanyag, mely nem hiányozhat a vegánok és a vegetáriánusok konyhájából! További fontos előnye, hogy gluténmentes!

  • Mit készíthetsz belőle?nReggelire tökéletes kásaként, ebédre rizottóként, vacsorára pedig a salátád mellé köretként remek választás. Főzéshez használj két és félszeres mennyiségű vizet, de előtte érdemes átmosnod a magokat. Elkészülési ideje 15 perc, majd ízesítsd kedvedre.
quinoa
Forrás: Getty Images

+ 1 tipp: itt van még egy szuper alternatíva, a tápióka, amiről már egyszer írtunk mi is, de ha feledésbe feledésbe merült volna, akkor olvasd el ezt a cikkünket is:

Nemrég megjelent szuper kiadványunkban pedig további zabkása alternatívákat is megismerhetsz:

Minden, amit a futótáplálkozásról tudnod kell

Minden, amit a futótáplálkozásról tudnod kell

1990 Ft

2490 Ft