szilva, gyümölcs,

A szilva nagyon jót tesz a csontoknak, de nem csak emiatt kellene minden futónak ennie!

Forrás: getty images
Itt a szilvaszezon, ezt pedig nem árt kihasználni! Próbáld beiktatni a friss szilvát a napi menüdbe: szuper nassolnivaló, de köretként, húsok mellé is kiváló. A maradékot tedd el télire - megéri, pláne a következő szuper hatások miatt!

Tápanyagban nagyon gazdag

A szilva nemcsak rostokban és antioxidánsokban, de vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik. Egy méretesebb szilvában körülbelül 30 kalória van, és körülbelül 8 gramm szénhidrát, 7 gramm cukor, 1 gramm rost, de található benne A, C, K-vitamin, réz, kálium és mangán is.

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft

Kiváló a székrekedés ellen

A szilva cellulózt és pektint tartalmaz: ezek növényi rostok, amik emészthetetlenek, a bélben megdagadnak, megnövekedik a térfogatuk, így elősegítik a bélperisztaltikát. Nemcsak a teltségérzetért felelős, de a hatékonyabb emésztésben is fontos szerepe van. Sőt, kutatások szerint a napi rendszeres szilvafogyasztás hatékonyabb lehet, mint bizonyos hashajtók alkalmazása. Pont ezért arra is figyelj, hogy ha nem akarod, hogy hasmenésed legyen, mértékkel edd a szilvát!

Szuper gyulladáscsökkentő

A szilva antioxidánsokban gazdag, amelyek segítenek a gyulladáscsökkentésben és óvják a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. Különösen magas a szilvában a polifenol antioxidánsok mennyisége, amelyek pozitív hatással vannak a csontok egészségére, és hozzájárulhatnak a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez.

szilva, gyümölcs,
Forrás: GettyImages

Segít csökkenteni a vércukorszintet

Annak ellenére, hogy szénhidrátban gazdag, kutatások szerint a szilva nem okoz jelentős növekedést a vércukorszintben. Ez annak tulajdonítható, hogy növeli az adiponektin szintjét, ami egy hormon, amely szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában. Ezenkívül a szilva rostjai is sokat segítenek: a rost lelassítja azt a sebességet, amellyel a test felszívja a szénhidrátokat étkezés után, és ezáltal a vércukorszint fokozatosan növekszik, nem pedig hirtelen ugrik meg.

Hasznos a csontoknak

A szilva, de főképp az aszalt szilva nagyon jó hatással van a csontokra, sőt, kutatások szerint ha kezdenek romlani a csontjaink, a gyakori szilvafogyasztás ezt akár vissza is fordíthatja. Csontritkulás ellen, vagy megelőzésképp nassolj aszalt szilvát!

Jót tesz a szívnek

Nem egy kutatás bizonyítja már, hogy a szilva és az aszalt szilva nagyon hasznosak a szív egészsége szempontjából: ennek oka valószínűleg a szilva és az aszalt szilva magas rost-, kálium- és antioxidáns-tartalma.