alga, spirulina,

Elmondjuk, miért is hasznos, ha spirulina algát fogyasztasz edzés után

Forrás: Getty Images/ pilipphoto
Fogyasztod rendszeresen? Kóstoltad már? Netán teljesen ismeretlen a számodra? Egy biztos: a spirulina nagyon népszerű és egészséges dolog, mondjuk is, hogy miért!

A trendi wellness blogoknak és az egészségügyi guruknak köszönhetően a spirulina népszerűsége az utóbbi időben az egekbe szökött. Ám tévedés ne essék, nem az influencerek találták fel a spanyol viaszt: a spirulinát évszázadok óta használják különböző kultúrák táplálékforrásként.

A spirulina egy csomó fehérjét, antioxidánsokat és más vegyületeket tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert, megszüntetik a gyulladást, segítik az emésztést, támogatják az egészséges szív- és érrendszert, és szabályozzák az energiaszintet.

Mi maga a spirulina?

Ez egyfajta cianobaktérium, amely az egysejtű mikrobák családjába tartozik, amelyek friss és sós vízben is növekednek, és gyakran kék-zöld algának nevezik őket. Valójában valószínűleg ez az egyik legrégebbi életforma a Földön. A betakarítás után (leggyakrabban mesterséges spirulina-lagúnákból) a biomasszát porrá szárítják, amelyet aztán felhasználhatnak: kapszulákká alakíthatnak vagy élelmiszerekbe építhetnek be. Tehát ezt a zöld ételt a kelkáposzta és a spenót mellett nem fogod fellelni a zöldségesnél, sem a sushi tálon az éttermekben.

alga,spirulina,
Forrás: Unsplash/Vita Marija Murenaite

Bár többezer éve alkalmazzák, a tudományos kutatások száma még mindig igen kevés a spirulina jótékony hatásairól. Egy 2021-es friss kutatásól az azonban például kiderült, hogy azoknak a férfi kerékpárosoknak, akik napi 3 gramm algával egészítették ki étrendjüket, a szívük jobban bírta a terhelést, mint azoknak, akik nem használták az algát.

Azt is megállapították, hogy a spirulina fogyasztása szignifikánsan magasabb csúcs- és átlagos teljesítményt eredményezett az ismételt sprintvizsgálatok során, ami jó hír azoknak, akik kemény terepekre készülnek. A Medicine and Science in Sports and Exercise folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy kilenc meglehetősen fitt önkéntes, akik egy hónapig 6 gramm spirulinával (nagyjából 2 teáskanál por) egészítették ki étrendjüket, több zsírt égettek el a futópadon, és jobban bírták az elfáradás után is. A teljesítménybeli előnyök egyik oka az, hogy a spirulina fogyasztása növeli a hemoglobin szintjét, ami növeli a vér oxigénszállító képességét.

Ennek ellenére több nagyszabású tanulmányra van szükség, amelyek figyelembe veszik a lehetséges táplálkozási hatásokat, számos demográfiai területen-különösen a női sportolóknál.

Egyes előzetes adatok azt sugallják, hogy a spirulina napi bevitele javíthatja a vér koleszterin- és trigliceridszintjét, valamint a vérnyomásszámokat, ami akár hatásossá is teheti a szívbetegségek elleni harcban. Más kutatások arra utalnak, hogy a spirulina megkönnyítheti az emberek, különösen a cukorbetegek vércukorszintjének szabályozását. Sőt, a spirulina rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik - legalábbis a rágcsálókon végzett kutatások szerint.

A spirulinában található bizonyos antioxidánsok, mint például a fikocianin, amely egyedülálló kék-zöld árnyalatot kölcsönöz neki, előnyös lehet a mozgásban lévő testek számára azáltal, hogy megváltoztatják az anyagcserét és megvédik az izomsejteket a károsodástól. "Valószínűleg a spirulina egyik legnagyobb előnye a futók számára a magas antioxidáns tartalom" - jegyzi meg Lori Nedescu sportdietetikus.

Azoknál a sportolóknál, akik több antioxidánst fogyasztanak, potenciálisan gyorsabban regenerálódnak az izmok, fokozott vérkeringésük van az izmokban, és megelőzhetik a krónikus gyulladásokat; minden adott, ami jobb teljesítményhez vezet.

Miért érdemes még fogyasztani?

A spirulina viszonylag magas fehérje tartalmú, 70%-a fehérjéből áll, ezáltal azon kevés növényi eredetű élelmiszerekhez tartozik, amiket teljes értékű fehérjének tartanak: tartalmazza azokat az aminosavakat, amelyekre a szervezetnek szüksége van, de önmagában nem képes előállítani. Ez azonban nem teszi a spirulinát izomépítővé, hiszen rengeteg spirulinát kell enni ahhoz, hogy észrevehetően hozzájáruljon a napi fehérjeszükséglethez, és ez őszintén szólva brutális lenne. Egy teáskanálnyi spirulina por nagyjából 2 gramm fehérjét tartalmaz, ezzel azért nem tekinthető jó fehérjeforrásnak - figyelmeztet Nedescu.

Az is sokszor felmerül a spirulinával kapcsolatban, hogy rendkívül magas a klorofill tartalma, ez segít a szervezet méregtelenítésében és az immunrendszer erősítésében, ám ez a legkevésbé sem tudományosan bizonyított.

Az előnyök között van még a magas béta-karotin tartalom, ami a napi szükséglet jó kétszerese. "A béta-karotin nagyon fontos számunkra, mivel számos testfunkcióban játszik szerepet, beleértve a szem, a bőr és a tüdő egészségét"-mondja Nedescu. Ennek egy része az emberi szervezetben A -vitaminná való átalakulása révén következik be. Nedescu azonban rámutat, hogy nem feltétlenül kell drága spirulina porokra támaszkodnia ahhoz, hogy egészségesek legyünk - mivel sok gyümölcs és zöldség is tele van ezzel a tápanyaggal.

A béta-karotin mellett a spirulina a K-vitamin forrása is, ami nagy szerepet játszik a véralvadásban és a csontok egészségében. Vastartalma is említésre méltó, ám a spirulinában lévő vas nem olyan jól szívódik fel, mint az olyan húsokban, mint a marhahús. Ennek ellenére egy tanulmány megállapította, hogy a spirulina segíthet az idősebbeknek a vérszegénység leküzdésében, de nem ismert, hogy ez a vashiánnyal szenvedő futók esetében is így lenne -e.

Bár a spirulinát néha a vegánbarát B12-vitamin-forrásként (vörösvértestek előállításában használják) dicsérik, Nedescu figyelmeztet arra, hogy a B12 egy olyan formáját tartalmazza, amely nem túl biológiailag hozzáférhető az emberi szervezet számára.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft

Akkor most használjam vagy ne?

Egy biztos: mint minden szuperélelmiszernél, itt is törekedj arra, hogy ne csak és kizárólag erre építsd fel az egészséges életmódot. Hátránya is van: mivel a spirulina vízben nő, fennáll annak a veszélye, hogy nehézfémekkel és más dolgokkal szennyeződik. A minőség -ellenőrzés hiánya is rontja a helyzetet, ezért érdemes körültekintően választanod márkát.

Ha szívesen beiktatnád a mindennapokba, eheted kapszula formájában, porként a reggeli turmixodhoz adhatod, de a spirulina fellelhető energia szeletekben, fehérjeporokban, palackozott italokban is, viszont az ezekhez hozzáadott mennyiségek gyakran túl alacsonyak ahhoz, hogy hatással legyenek bármire. Érdemes követni az utasításokat a vásárolt termék dobozán - a kapszuláknál például a napi ajánlott bevitel 3-6 gramm spirulina.