saláta, fehérje,

A növényi vagy az állati fehérje a jobb, ha az izomépítés a cél?

Forrás: Unsplash/Tom Morel
Az egészséges szervezet számára nagyon fontos a megfelelő mennyiségű fehérjefogyasztás, annak viszont van jelentősége, hogy ezt állati vagy növényi fehérjéből oldjuk meg?

Az izomépítéshez két dologra van szükség: megfelelő edzésre és fehérjebevitelre. Az elsőben a szakemberek mindig megegyeznek, ám a fehérjével kapcsolatban több vita is kialakult az elmúlt években. A kérdés mindig az volt, jobb -e az állati, mint a növényi fehérje? Korábban a kutatók ugyanis azt állították meg, hogy az állati fehérje hasznosabb az izomtömeg növelésében, mert nagyobb aminosav-tartalommal (különösen leucinnal) és emészthetőséggel rendelkezik. Egy új tanulmány azonban azt mutatja, hogy az izomépítés során a magas fehérjetartalmú, növényi alapú étrend ugyanolyan jól működik.

fehérje, csicseriborsó,
Forrás: Unsplash/Deryn Macey

A kutatásban 38, átlagosan 26 éves férfi vett részt, akiknek heti 2 alkalommal, 12 héten át lábedzéseken kellett részt venniük: használták a lábtolót, a combfeszítő és combhajlító gépeket, az edzések a nap azonos időpontjában voltak. A csoportban a férfiak fele régóta vegán volt, a másik fele pedig mindenevő.

A résztvevők a szokásos étrendjüket követték, annyi külöbséggel, hogy a vegánok extra fehérjét kaptak szója formájában, a mindenevők pedig tejsavót, hogy biztosítsák, hogy valamennyien 1,6 gramm fehérjét kapnak testsúly kilogrammonként - ezt az összeget az Amerikai Sportorvosi Főiskola javasolja.

A három hónap végén mindkét csoportban jelentősen növekedett a láb területén az izom tömege, több súlyt tudtak mozgatni a résztvevők, mint a kísérlet elején. Viszont a csoportok között nem volt szignifikáns különbség az erő vagy az izomnövekedés tekintetében.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy amíg valaki megkapja a szükséges fehérje mennyiséget, a forrás nem olyan fontos. Az viszont kimutatható, hogy a tisztán növényi eredetű étkezést követő sportolóknak több pótlásra volt szükségük a szükséges mennyiség megszerzéséhez.

Annyit viszont fontos megjegyezni, hogy ezt a tanulmányt viszonylag fiatal férfiak bevonásával végezték; további kutatásokat kell végezni például az idősebb felnőttekkel és a nőkkel, akiknek nehezebb az izomépítés és a fenntartás.

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft

Bár ezt a tanulmányt erősítő edzést végzőkkel készítették, a kutatások azt mutatják, hogy az állóképességi sportolóknak, például a futóknak is nagyobb mennyiségű fehérjére van szükségük, mint az átlagembereknek. Ők is profitálhatnak abból, ha a sportolók számára ajánlott napi bevitel felső határát kapják (1,2 - 2 gramm fehérje kilogrammonként), hogy megőrizzék izmaikat és megfelelően regenerálódjanak.