növényi, étrend,

Az új kutatások szerint még sokkal több előnye van a növényi étrendnek, mint gondoltuk

Forrás: Pexels.com/Ben
A zöldségek, gyümölcsök, különféle magvak sokkal gyakoribb fogyasztása számtalan előnnyel jár a szervezetre nézve - érdemes kipróbálni ezt az életmódot!

Azt mind tudjuk, hogy a futás nagyon hasznos a szív és érrendszer szempontjából, ha viszont az étkezés kerül szóba, még mindig a legtöbben a zsírbevitel csökkentését javasolják. Ám a Nutrition 2021 Live Online konferencián nemrég közzétett kutatás eredményei ezt kiegészítik pár lényeges dologgal.

A kutatók körülbelül 5000 ember táplálkozását vizsgálták 30 éven át, nyomon követve az ételválasztásokat, valamint a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke előfordulását.

Az alacsony zsírtartalmú, illetve a növényi étrend is az LDL, vagyis a "rossz koleszterint" alacsonyabb szintjét eredményezte, de ez utóbbi a szívproblémák hosszú távú csökkentésével is összefüggésben volt.

A növényi étrend a gyümölcsöket és zöldségeket, a teljes kiőrlésű gabonákat, a dióféléket, a magvakat, az alacsony zsírtartalmú tejterméket és a halakat részesíti előnyben, miközben korlátozza a vörös és a feldolgozott húsokat, a cukros ételeket, a sós snackeket és a szénsavas italokat. Az alacsony zsírtartalmú étrend a telített zsírok étrendben történő csökkentésére összpontosít, amennyire csak lehetséges.

A kutatócsoport vezetője, David Jacobs közegészségügyi professzor a Minnesotai Egyetem Epidemiológiai és Közösségi Egészségügyi Osztályán, nyilatkozatában kijelentette, hogy az Egyesült Államokban és Európában az étrendi irányelvek alacsony mennyiségű telített zsírt javasolnak a szív egészsége érdekében. Ám hangsúlyozta, hogy a kutatás szerint a növényközpontú étrend még jobb lehet az egészségünk érdekében.

magok, mag,
Forrás: Unsplash/Jenn Kosar

Ez azért is lehetséges, mert a növényi étrendben számos egészséges zsírforrás szerepel - elég csak az avokádóra vagy a magokra gondolni.

"Egy másik fontos tényező az, hogy a növényközpontú étrendben sok rost, antioxidáns, vitamin és ásványi anyag" - mondta Shena Jaramillo, a Peace and Nutrition tulajdonosa. "Ez sok szempontból támogatja a szív egészségét, ideértve az összkoleszterinszint csökkentését, az egészséges emésztést, valamint a veseműködést és a csontok egészségének megőrzését."

Mindezek közvetlen és közvetett módon kapcsolódnak a szív hosszú távú egészségéhez a szakember szerint. Ráadásul a növényi étrend általában telített zsírokban és transzzsírokban is szegényebb, az ott használt ételek inkább telítetlen zsírsavak, amelyek egészségesebbek a test és a szív számára a szakember szerint.

Jaramillo szerint az alacsony zsírtartalmú tejtermékek bekerülhetnek ebbe az étrendbe, ám csak módjával - a magasabb zsírtartalmú tejtermékek ugyanis, ha naponta fogyasztjuk őket, a kelleténél több zsírt adnak hozzá étrendünkhöz, és a szívnek sem tesznek jót hosszú távon.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a magasabb zsírtartalmú tejtermékek hosszabb időre biztosítanak teltségérzetet, plusz a zsír bizonyos tápanyagok felszívódását teszi lehetővé, például A-, D-, E és a K-vitaminokat - ezért módjával lehet fogyasztani őket a szakértő szerint.