étkezés,vegán

5 aranyszabály, amit tarts be, ha csak növényeket eszel

Forrás: Getty Images
A növényi alapú étkezés csodákra képes a testtel, feltölt energiával, gyógyít és javítja a teljesítményt - persze csak ha helyesen csinálod. A testednek ugyanis minden tápanyagot meg kell kapnia, és ha betartod a következő szabályokat, bátran élhetsz csakis növényeken!

Éljenek a szivárvány színei!

Minden vegán étkezés összeállításánál érdemes törekedni arra, hogy az 50%-ban gyümölcsből és zöldségből, 25 százalékban gabonából és 25 százalékban növényi fehérjéből álljon. Ez az 50/25/25 szabály, ami összhangban van az NHS ajánlásaival is. Ezt szivárvány-aránynak is hívjuk, és ez az elosztás abban is segít, hogy ne kelljen állandóan méricskélni az étkezéseket és a tápanyagtartalmakat. Ha ezt betartod, ez abban is nagy segítség, hogy a tested megfelelő mennyiségű fehérjéhez és rosthoz juthasson.

2. Kreatívkodj a tényérodon!

Amellett, hogy minél színesebben étkezel, egy fogás összeállításakor gondolj arra is, hogy minél változatosabban használd a textúrákat, a fűszereket, az idény zöldségeket és gyümölcsöket. Az is fontos, hogy egy nap folyamán többféle növényi fehérjét fogyassz, hogy a tested tényleg megkapjon minden szükséges vitamint.

avokádó,vegán
Forrás: GettyImages

3. Egyél zöldeket!

Biztosan a te szüleid is mindig rád akarták tukmálni a zöld salátákat, és milyen jól tették! Az egészen sötétzöld növények, mint mondjuk a spenót szuperjól felturbózzák az immunrendszert, és a zöld turmixba is kiválóak! Rengeteg tápanyag található a zöld levelesekben, és nem csak salátaként használhatóak, de a smoothie-ba is kiválóak. Idd és edd őket minél többször!

4. Törekedj a 80/20 szabály betartására!

Ha tudod, tartsd be ezt a szabályt, vagyis az étkezéseid 80 százaléka egészséges ételekből álljon, a maradék 20 százalékban edd, amit szeretnél. Nem történik tragédia, ha időnként egy egészségtelen opció mellett döntesz, pláne akkor, ha otthon készíted el. A lényeg mindig az egyensúly: ha mellette egészségesen, színesen, tápanyagdúsan étkezel, akkor nem lesz gond. Az étkezés ugyanis arról is szól, hogy élvezd az ízeket, hogy jól érezd magad közben, és néha olyan jól esik csalni kicsit, vagy egy családi banzájon alaposan belakmározni.

5. Fogyassz elég vitamint!

Ha csak növényeket eszel, érdemes multivitaminnal és B12 vitaminnal kiegészíteni az étkezéseidet. Illetve nagyon fontos az is, hogy figyeld a testedet, a jelzéseit, és ha úgy látod, valamiben hiányt szenved, konzultálj az orvosoddal, és variáld újra az étkezéseidet!