Borítókép: A legjobb üzemanyagok futóknak

A legjobb üzemanyagok futóknak

Mennyire ismered azokat az alapanyagokat, melyek a teljesítményeden javíthatnak? Megmutatjuk, mit hogyan fogyassz.


Az egészséges csontokért: fogyassz több magnéziumot
Forrása: mángold, tofu, kesudió
Ez az ásványi anyag fontos szerepet játszik a szénhidrátok és zsírok energiává alakításában, de a csontok egészségét is támogatja. Kutatások szerint többségünk magnézium hiányban szenved, s ebben finomított szénhidrát fogyasztásunk is szerepet játszik. A rendszeres alkoholfogyasztás hatására is csökken a szervezetben lévő magnézium mennyisége. Egyes tanulmányok szerint a tartós magnéziumhiány a csontok és szív egészségének romlásához, valamint magas vérnyomás kialakulásához vezet.
A tüdő és izmok regenerációjáért: fogyassz több E-vitamint
Forrása: mandula, spenót, avokádó
Az E-vitamin antioxidánsként védi a sejteket (főleg a tüdőd és az izmok sejtjeit) az oxidatív károsodástól, amely például intenzív edzések során lép fel. Csak ne táplálékkiegészítőkkel vidd be, mivel így kevésbé hatásos és nagy mennyiségben fogyasztva káros is lehet.
Az izommozgásért: fogyassz több kolint
Forrása: tojás, állati zsíradék, földimogyoró
A kolin segít agyadból az izmaidhoz eljuttatni az információt, mikor kell összehúzódniuk. Egyes kutatások szerint az állóképességi sportok és az intenzív futás hatására csökken a testedben lévő kolin szintje, ami fáradtsághoz vezet. A szervezet csak kisebb mennyiségben állítja elő, érdemes táplálkozással pótolnod a hiányt. Kerüld a táplálékkiegészítők fogyasztását, mert emésztőrendszeri problémákat okozhatnak.
A fehérje feldolgozásáért: fogyassz több B6-vitamint
Forrása: banán, csirke, sütőtök
Amikor növeled edzéseid intenzitását, több fehérjét és B6-vitamint érdemes fogyasztanod. Ez a tápanyag segít megszabadulni a fehérjék melléktermékeitől, például a homociszteintől. Szakértők már észrevették, hogy az előbb említett aminosav szintje nehéz edzések, maratoni távok lefutása után megnő. A homocisztein roncsolja az érfalakat és hirtelen szívmegállást is okozhat.
Az erős ízületekért: fogyassz több rezet
Forrása: kagyló, napraforgómag, bab
A réz fontos szerepet játszik a kollagén előállításában, mely a kötőszövet egyik alkotóeleme. Segíti a vörösvérsejtek egészségének fenntartását és megelőzi a vérszegénység kialakulását. A cinket és vasat szedő futóknak nagyobb esélyük van arra, hogy rézhiányban szenvedjenek, mert mindkét ásványi anyag blokkolja a réz feldolgozását.