vegán,vega,étkezés

8 ok, amiért tényleg megéri vegánnak lenni

Forrás: Getty Images
Ha egy ideje fontolgatod már, hogy megpróbálod kizárni az étrendedből az állati eredetű ételeket, akkor jó, ha tudod, pontosan mik is ennek a fajta étkezésnek a pozitív hatásai. Mert van belőle bőségesen!

Veled is előfordult már, hogy eleged lett a húsevésből, egyszerűen nem kívántad a régen imádott ételeidet, és úgy érezted, kicsit másként szeretnél táplálkozni? Eszünkbe sincs arról győzködni téged, hogy legyél vegán, mert minden életmódnak vannak pozitív hatásai a testre.

Ha azonban mégis úgy döntesz, hogy akár csak egy rövid időre is, de kihagyod az étrendedből az állati eredetű dolgokat, akkor tudd, mik azok a jó dolgok, amiket tapasztalni fogsz magadon. Az átállás viszont sosem könnyű, a szervezetnek időbe telik ehhez alkalmazkodni, ám hosszú távon nyugodtan számolhatsz a következő szuper hatásokkal!

Csökken a szívbetegségek kockázata

A húsmentes étrend kevesebb telítetlen zsírt tartalmaz, mint a húsféléken alapuló táplálkozás, sőt, kutatások kimutatták, hogy a vegetáriánusoknál és a vegánoknál alacsonyabb a szívbetegségek kockázata, mint a húst gyakran fogyasztóknál.

Alacsonyabb lesz a vérnyomásod

A zöldségekben gazdag étrend igazi vérnyomáscsökkentő! A magas vérnyomás vezető halálok az egész világon, az Egyesült Királyságban például a 24-32 év közöttiek egyötöde küzd ezzel a problémával. A húsmentes étrend viszont csodákra képes a vérnyomással!

Ragyogó lesz a bőröd

Ez a fajta étkezés egy igazi bőrszépítő elixír: a sok friss zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonaféle miatt ugyanis nagyon sok antioxidánshoz jut a szervezeted, amik semlegesítik a szabad gyököket, amik a ráncokért, foltokért, bőrhibákért felelősek!

bőr,vega
Forrás: GettyImages

Beindulhat a fogyás

Ha odafigyelsz arra, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét fogyassz, és ne billenj el túlzottan a szénhidrátok irányába, akkor kutatások szerint a vegán étkezés a fogyás szempontjából kétszer olyan hatásos, mint a húst tartalmazó diéták.

Jobb lesz az emésztésed

A sok zöldség és gyümölcs nagyon jót tesznek a bélrendszerrel, ám fontos tudnod, hogy nem attól változik meg minden, hogy elhagyod a húst, az állati eredetű ételeket. A változást, ami javítja az emésztést, az okozza, hogy sokkal több zöldséget és gyümölcsöt, rostot viszel a szervezetedbe - így fontos, hogy ha vegán leszel, meg kell tervezned tudatosan a menüdet!

Csökken a testben a gyulladások mértéke

Korábban kimutatták azt is, hogy a vegán étkezés tényleg csökkenti a testben a gyulladásos folyamatokat, amiket bizony sokszor a hús, a tejtermékek és a feldolgozott ételek okozhatnak. Így kisebb az esély példul a rákos megbetegedésre, cukorbetegségre vagy az Alzheimer-kórra is.

Csökken az esély a 2-es tipusú cukorbetegségre

Az állati fehérjék, különösen a vörös húsok és a feldolgozott termékek kutatások szerint növelik a betegség kockázatát. A vegánsággal ezt is ki lehet küszöbölni!

Csináld az állatokért!

Ha nem az az elsődleges célod, hogy egészségesen étkezz, akkor gondolj az állatokra. Míg sok helyen tényleg humánus módon bánnak az állatokkal, sajnos a legtöbb helyen ezen a téren még komoly problémák vannak. Akár értük is megteheted!