futás,futócsoport

8 apróság(nak tűnő dolog), ami segít jobb és gyorsabb futóvá válni

Forrás: Getty Images
Ha azon már túl vagy, hogy sokat futsz alacsony pulzuson és résztávozol is mellette, de szeretnél javítani a teljesítményeden!
  1. Futás előtt érdemes aktiválni a farizmodat! Ha ugyanis ülőmunkát végzel, egész nap tunyulnak a farizmaid, és amikor elindulsz futni (mindegy, hogy este vagy reggel), nem biztos, hogy „bekapcsolnak”, ez pedig nem egészséges futómozgást eredményez, ami sérülésekhez vezet, és nem is megy majd olyan jól, mint mehetne. Futás előtt, a bemelegítésbe csempéssz vele néhány kitörést és guggolást is, hogy aktivizálódjanak a lusta izmok!

  2. Egyél több vasat! A vashiány indokolatlan fáradtságot okoz, és jelentősen leszűkíti a határaidat, ami a teljesítményfejlődést illeti. Ha viszont eleget fogyasztasz belőle, a vér oxigén szállítóképessége is javul, ezáltal az izmaid is jobban működnek majd! A sötétzöld leveles zöldségekben, hüvelyesekben, vörös húsokban találod meg, és legjobb, ha C-vitaminnal együtt juttatod be, mert ez javítja a felszívódását!

  3. A keresztedzés rendkívül fontos része a futók tréningprogramjának, de nem mindegyik ugyanolyan hasznos. A Pilates az egyik legjobb választás, mert megerősíti a mély izmokat, ezáltal csökkenti a sérülések előfordulásának esélyét.

  4. A futás-ülőmunka kombó nem csak a farizmok számára megterhelő, de a csípő környéki izmokat is megrövidíti. Ezért érdemes reggelente egy keveset, futás után pedig nagyon megnyújtani őket. A csípőízület beszűkülése rossz tartást eredményez, és ez nem csak a futásban gátol, de egy idő után a mindennapokban is.

  5. Fuss többet a hegyen! Ahogy a Futni születtünk című könyvben is olvashattad, a „hegyi futás álruhába bújtatott gyorsító edzés”, ráadásul a futótechnikát is javítja (hiszen itt aztán nem tudod nem emelni a térded, és sarokra érkezni sem lehet). Szóval érdemes hetente legalább egyszer beiktatnod (ha nincs a közeledben hegy, helyettesítsd lépcsővel).

  6. Több felmérés is bebizonyította, hogy az omega-3 zsírsavban gazdag halak, mint a hering vagy a lazac, remekül javítják az izmok regenerációját és segítenek csökkenteni a gyulladásokat. Így sportolóként érdemes többet fogyasztani belőlük!

  7. Próbáld ki a kókuszvizet! Egy rendkívüli italról van szó, egy természetes izotóniás ital, mely sok magnéziumot, káliumot és sót tartalmaz. Némelyik több cukrot tartalmaz, ezeket hosszú futásokon és versenyeken érdemes fogyasztani, de szimpla edzés után válaszd az alacsonyabb cukortartalmú változatokat.

  8. Vigyázz az Achilles-inadra! Az egy dolog, hogy ne feledkezz meg a vádli nyújtásáról a futások után, de érdeme beiktatni erősítő feladatokat is az alsó lábszárra, hogy elkerüld az Achillesed érzékenységét, hiszen rendkívül gyakori akadályozó tényező lehet.