étkezés, töltés,

7 fontos jel, ami arra utal, hogy túl keveset eszel az edzés mellett

Forrás: Unsplash/ Jonathan Borba
Nem is kérdés, hogy a futáshoz kell energia bőségesen, ha pedig egyre többet edzel, fennáll a veszélye, hogy a bevitt kalóriák mennyisége nem követi le az edzésmennyiség növekedését.

Komoly hatásai vannak annak, ha egyre többet és többet sportolsz, futsz, ám az étkezéseidet, az energiabeviteled nem igazítod ehhez. Stephanie MacNeill dietetikus, sporttáplálkozási szakember szerint a következő jelekre nagyon kell figyelni - ha ezek ugyanis fennállnak, akkor szinte biztos, hogy kevés az energia, ami a teljesítményedre és a regenerációra is hatással van!

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

 

 

1495 Ft

1995 Ft

Nem alszol jól

A tested legfőbb energiaforrása a glükóz, ami az agy legfontosabb üzemanyag forrása. Ha viszont kevesebbet eszel a kelleténél, MacNeill szerint előfordulhat, hogy nincs elég könnyen rendelkezésre álló energia az agy aktivitásának támogatásához alvás közben. Ha azon kapod magad, hogy egész éjjel folyamatosan felébredsz, ez lehet a tested jelzése is arra, hogy üzemanyagra van szüksége.

Kimarad a ciklusod

Ez természetesen csak a hölgyeknek szól, de MacNeill szerint a női futóknál komoly aggodalomra ad okot a menzesz elmaradása. Ez ugyanis azt jelenti, hogy gond van a hormonokkal, ami hozzájárulhat az alacsony csont-ásványi anyag sűrűséghez és növelheti a stressztörések kockázatát. Hozzáteszi, hogy a rendszeres menstruációs ciklus valójában teljesítménybeli előnyökkel jár, mert segít szabályozni azokat a hormonokat, amelyek támogatják az izomépítést és a regenerációt, és segíti a nagyobb intenzitású edzések teljesítését.

Állandóan megsérülsz vagy lebetegszel

"Amit sok sportoló nem vesz észre, az az, hogy a test minden folyamata üzemanyagot igényel, nem csak a testmozgás" - magyarázza MacNeill. "Ez magában foglalja az emésztést, a légzést, a keringést és még az immunrendszer működését is" - vallja a szakember.

Ha folyamatosan kevesebb kalóriát eszel a kelleténél, az immunrendszer nem képes megfelelően működni, emiatt hajlamosabb leszel a megfázásra és a fertőzésekre. Ezen túlmenően, megfelelő üzemanyag nélkül az energiahiány a csontokra, az izmokra, a szövetekre is hatással lesz - ez pedig sérülésekhez vezet.

Hangulatváltozásaid vannak, és nem tudsz koncentrálni

Míg izmaidnak üzemanyagra van szükségük a testmozgáshoz, az agyad tulajdonképpen a tested energiafogyasztója. Az üzemanyag hiánya nemcsak megnehezíti az összpontosítást, de a szerotonin szintjének ingadozását is okozhatja, ami megnehezíti a hangulat kontrollálását.

Emésztési problémáid vannak

Ha túl keveset eszel, az emésztőrendszer lelassul, ami komoly kényelmetlenséget okozhat - az állandó teltségérzet, a puffadás megkeserítik a napjainkat. "Szélsőséges körülmények között a gyomor és a belek fájni kezdenek, amiből eleinte sokan ételallergiára gondolnak, pedig a a kevés étel is állhat a háttérben" - vallja a szakember.

puffadás, étkezés,
Forrás: Unsplash/ Eugene Chystiakov

Nem megy jól a futás

MacNeill szerint kezdeti teljesítménynövekedés után az alultöltés a teljesítmény gyors csökkenéséhez vezethet, mivel a test elkezdi az olyan alapvető funkciók rangsorolását, mint a légzés és a pulzus szabályozása.

A hajad és a körmeid láttak már jobb napokat is

Az elvékonyodott hajtincsek, törékeny körmök is utalhatnak arra, hogy túl alacsony a kalóriabeviteled.

Figyelj az étkezéseidre - tippek a szakembertől

  • Egyél valamit 3-4 óránként!
  • Tervezd meg előre, miket készítesz a héten!
  • Próbáld összehangolni a szénhidrátbevitelt a napi aktivitási szinttel!
  • Ne riadj vissza a zsírtól - az elegendő zsír fogyasztása elősegíti a normális hormonszint fenntartását.
  • Tankolj fel edzés után szénhidrátokkal és fehérjével. A turmixok remek választások!
  • Kell a rost, de a 25-38 grammnál több rost egy nap elhiteti veled, hogy jóllaktál, és visszatart attól, hogy 3-4 óránként egyél!
  • Ne feledkezz meg a D-vitamin és a kalcium beviteléről!