7 élelmiszer, amely megvéd a sérülésektől
Függetlenül attól, hogy éppen egy maratoni felkészülés kellős közepén jársz, vagy pusztán annyi a célod, hogy élvezd a mindennapok edzéseit és elkerüld a sérüléseket érdemes a táplálkozásodba tudatosan beépítened bizonyos alapanyagokat.
Áfonya
A fekete áfonyában található polifenolok javítják a csont szilárdságát.
Heti adag: 3 maroknyi
Méz
A mézben található aminosavak abban támogatják a szervezetet, hogy hatékonyan felszívódjon a csontozatot erősítő kalcium.
Heti adag: 1 evőkanál x 3
Szójabab
A szójabab magas fehérjetartalommal bír, amely izoflavonokban gazdag, gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkező növényi hormon. Egy az Oklahoma Állami Egyetemen végzett tanulmányban a naponta szójafehérjét fogyasztóknál három hónap alatt enyhült a térdfájdalom.
Heti adag: 100 g x 3
Füstölt makréla
A halban található omega-3 zsírsavak jelentősen csökkentik az ízületi fájdalmat és mérséklik a reggeli ízületi merevséget – állítják az amerikai Harvard Orvostudományi Intézet kutatói.
Heti adag: filé x 2
Pirospaprika
Erőteljes C-vitamin bomba a szervezet számára, amely a kötőszövet és a porcok állapotának javításához elengedhetetlen, illetve az immunrendszer stabilitásához szükséges.
Heti adag: 3 paprika
Tökmag
A tökmag tele van magnéziummal, ami fontos ásványi anyag a kollagént létrehozó sejtek öregedésével szemben, a kollagén szerepe az egészséges inak és szalagok szempontjából is jelentős.
Heti adag: 20 g x 3
Olívaolajból készült margarin
Magas D-vitamin forrás, amely a csontépülés szempontjából nélkülözhetetlen. A felnőtt lakosság több mint háromnegyede D-vitamin hiánnyal küzd, kiemelten fontos a pótlása.
Hetente: pirítósra kenve x 3
Forrás: runnersworld.com/uk
__________________________________________________________________________
A témához kapcsolódó egészséges, hidratáló alapanyagokról olvashatsz itt: