zöldborsó, egészséges táplálkozás, hüvelyesek,

5 tény, ami miatt érdemes kihasználni a borsószezon minden pillanatát!

Forrás: Getty Images
A borsó valójában nem zöldség, hanem egy kicsi, ehető hüvelyes növény, és mint ilyen, ugyanabba a családba tartozik, mint a lencse, a csicseriborsó, a bab és a földimogyoró.

A friss borsó szezonját követően fagyasztott állapotban egész éven át elérhető és van legalább öt oka annak, hogy nagyon is érdemes az alapvető alapanyagok közé emelni és rendszeresen fogyasztani!

Egy adag (80g) főtt zöldborsó tápanyagösszetétele:

63 kcal/263 kj
5,4 g fehérje
1,3 g zsír
8,0 g szénhidrát
4,5 g rost
184 mg kálium
104 mg foszfor
1,2 mg vas
13 mg C-vitamin

Táplálkozási szempontból alig van különbség a friss és a fagyasztott borsó között, így a fagyasztott változat valóban remek alternatíva, ha már lement a friss borsó szezonja. Frissen fogyasztva, még a szemek érése előtt leszedett növény, hüvelyével együtt is nagyon finom párolva.

zöldborsó, egészséges táplálkozás, hüvelyes,
Forrás: Getty Images

A borsó kiváló növényi eredetű fehérjeforrás

Rostban és az egyik legjobb növényi alapú fehérjében gazdag. Ezenkívül hasznos (vegán) vasforrás, a vas a vörösvértestek előállításához és az oxigén szállításához szükséges a szervezetben.

A borsó segíti a vércukorszint szabályozását

Alacsony glikémiás indexének (GI) és magas rosttartalmának köszönhetően a borsó hasznos növényi táplálék, mely segít a vércukorszint szabályozásában. A borsó amilóz formájában tartalmaz keményítőt, ami lassítja az emésztést, ennek eredményeként vizsgálatok alátámasztják, hogy segít javítani a vércukor egyensúlyt. A borsó olyan tápanyagokat is tartalmaz, mint a magnézium, B-vitaminok és C-vitamin, amelyek mindegyike segíti szintén a vércukorszint szabályozást.

A borsó támogathatja az emésztés egészségét

Rostban gazdag, ami táplálja a jótékony bélmikrobákat, ez kulcsszerepet játszik az egészséges emésztésben. A rosttartalom nagy része oldható, ami enyhítheti a székrekedést. A rostban gazdag étrend számos betegség, köztük az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, szívbetegségek és a rák kockázatának csökkenésével jár.

A borsó támogathatja a szív egészségét

Olyan szívbarát ásványi anyagokat tartalmaz, mint a magnézium, kálium és kalcium, valamint gazdag antioxidáns tápanyagokban, például C-vitaminban, valamint fitonutriensekben, köztük karotinoidokban és flavonolokban, amelyek védik a szívet és támogatják a szív- és érrendszer egészséges működést. A borsó oldható rosttartalma segít a koleszterinszint, különösen az LDL-koleszterin kezelésében.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft

A borsó védelmet nyújt a rák ellen

A hüvelyesek – így például a borsó - rendszeres fogyasztása csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát a magas antioxidáns szintjük miatt. A borsó szaponinoknak nevezett természetes vegyületeket is tartalmaz, amelyekről kimutatták, hogy segítenek megvédeni a rák bizonyos típusaitól.

Nem mindenki számára biztonságos a borsó fogyasztása! A hüvelyesek – beleértve a földimogyorót és a szóját - gyakori allergének, és ez alól a borsó sem kivétel. Allergia gyanú esetén mielőbbi orvosi kivizsgálás szükséges, és ha beigazolódik, akkor pedig különös figyelmet kell fordítani az allergénmentes táplálkozásra.

Mi minden készíthető belőle? Mutatjuk!