saláta,spenót,feta,táplálkozás

4 tápanyag, ami egy női futó étrendjéből nem hiányozhat (és persze a férfiaknak is hasznos)

Forrás: Lisa Fotios/Pexels
A női szervezet másképp működik, mint a férfiaké. A csajok nehezebben építenek izmot, a csontritkulás komolyabban fenyegeti őket, az anyagcseréjük lassabb, és akkor még szóba sem került a menstruációs ciklu

Éppen ezért fontos, hogy bizonyos tápanyagok bevitelére nagyobb hangsúlyt fektessenek:

 • Fehérje
  Ha női futó vagy, akkor nagyjából másfélszer több fehérjére van szükséged, mint egy nem futó nőnek. Szükséged van rá az izmaid regenerációja miatt, és hogy ne veszíts a tömegéből. A legjobb forrást a sovány állati eredetűek jelentik, mint a csirke, hal, pulya és tojás, de a babfélék, magvak és tofu is remek választás. Természetesen a férfiaknak is fontos, hogy minden főétkezésnél juttassanak be proteint, de ők nehezebben veszítenek belőle és könnyebben építenek izmot.

 • Vas
  A vas minden egyes futó számára alapvető tápanyag, hiszen ha keveset juttatsz be, akkor könnyedén kimerültnek érezheted magad, csökken a teljesítményed, könnyebben lebetegszel és a a hangulatodra is rányomhatja a bélyegét. A nőknek mégis azért fontosabb odafigyelni rá, mert a menstruációs vérzés által könnyebben kifogyhatnak belőle. Éppen ezért ajánlott fogyasztaniuk sok-sok spenótot, vörös húst és babféléket. Tipp: a C-vitamin segíti a vas felszívódását, ezért érdemes olyan étellel együtt bejuttatni, ami azt is tartalmaz.

 • Kalcium (+ D-vitamin)
  Mindkét tápanyag szükséges a csontok egészségéhez, azonban a várandósság, szoptatás és menopauza idején a nőknek a csontritkulás lehetőségével is számolniuk kell, ha nem vigyáznak. A csontok erősségét az erősítő edzésekkel és persze a tápanyagok bejuttatásával lehet fokozni: a tejtermékek, zöld levelek, szójafélék, tojás nagyon hasznosak, legyenek az étrended alapvető részei.

 • Folsav
  A folsavról elsősorban mindenkinek a babavállalás jut eszébe, hiszen segít megelőzni a különböző rendellenességek kialakulását a magzatnál. Viszont nem csak várandósság és babatervezés idején hasznos a bevitele: mert a szív és vérkeringés működésére is komoly hatása van. Egyél sok spenótot, brokkolit, babot, lencsét, mert ezek tartalmazzák a legnagyobb arányban.