rebarbara, zöldség,

3 szezonális finomság júniusban, amik tömve vannak tápanyagokkal!

Forrás: Unsplash6 /freestocks
Érdemes törekedni az idényzöldségek és gyümölcsök fogyasztására, és helyi termelőktől beszerezni azokat. A következő 3 hozzávaló dúskál vitaminokban, ásványi anyagokban, a szezonjuk épp júniusban van!

Rebarbara

Épp június első feléig tart a rebarbara szezonja, így ha eddig nem tetted, még a következő napokat kihasználhatod, hogy pótold az elmaradásodat. Megéri! A rebarbara levélnyelének színe lehet piros, zöld, rózsaszín is lehet, arra viszont figyelj, hogy tilos a rebarbara levelét és gyökerét elfogyasztani, csak a szárát szabad felhasználni.

Savanykás íze elég jellegzetes: a külső, vékony réteget le kell hámozni róla, utána mehet ételekbe, szószokba, lekvárokba - eperrel és mentával kombinálva egészen mennyei lesz a végeredmény.

Miért is jó nekünk?

Rostban nagyon gazdag, szénhidrát és kalóriatartalma kifejezetten alacsony. C-vitaminban bővelkedik, de tartalmaz még A, B1, B2 vitamint is, illetve foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat is.

Így használd!

A kókusztejes chia puding rebarbarakompóttal mennyei, de morzsasütikhez is isteni a rebarbara. Ha a kisebb kockákra vágott, hámozott rebarbarát mézen megpirítod, szuper feltét lesz egy jó kis tavaszi salátára is! Le is turmixolhatod a nyers rebarbarát és adhatja ez a limonádé ízét, persze egy kis méz is mehet bele!

rebarbara, növény,
Forrás: Unsplash/ Monika Grabkowska

Kapor

Nem vagy vele túlzottan jó barátságban, maximum a tökfőzelékben viseled el? Pedig a tavaszi-nyári ételekhez igenis jól passzol a kapor, csak ideje esélyt adni neki. Leggyakrabban a lazaccal, a krumplival és a joghurtos szószokkal párosítják, de temérdek más finomság mellé is kiváló.

A kapor (angolul dill) egyébként a régi skandináv „dilla” szóból ered és nyugtatót jelent. A kaprot az ókortól kezdve csecsemőknél a kólika kezelésére használták, illetve az emésztőrendszeri és szoptatási nehézségek kezelésére.

Miért is jó nekünk?

Minimális a kalóriatartalma, viszont gazdag C-vitaminban, magnéziumban, vasban, folátban, A-vitaminban.

Ezenkívül erős antioxidáns is, ami hasznos a gyulladások és a szabad gyökök ellen is. Emellett jó mangánforrás, ami nélkülözhetetlen ásványi anyag az agy normális működéséért, az idegrendszerért.

Így használd!

Frissen és fagyasztva, felengedve is jó megoldás kaprot használni halak, szárnyasok mellé joghurtot szószokba, de paradicsommal is nagyon jól működik. Cukkinis, tökös, céklás, uborkás ételekhez, salátákhoz is bátran próbáld ki!

kapor, fűszer,
Forrás: Unsplash/ Priscilla Du Preez

Mángold

Használtál/ettél valaha mángoldot? Ez a zöldség a cékla és a cukorrépa rokona, római káposztának is hívják, és főkép a leveleit érdemes enni. A népi gyógyászatban jó ideje alkalmazzák már, és jelentős K-vitamin tartalmát mindenképp érdemes kiemelni.

Miért jó nekünk?

Dúskál a vitaminokban, ásványi anyaggokban: bővelkedik A, B1, B2, B6-vitaminokban, de C, E és K-vitamin tartalma is jelentős. Folsavban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban illetve vasban is gazdag. Antioxidánsokban különösen bővelkedik, ezáltal segít a gyulladásos megbetegedések leküzdésében, kiváló rákmegelőző.

Így használd!

Gyakorlatilag pont úgy, mint a spenótot: főzeléknek kiváló, de mehet salátába nyersen, vagy picit fokhagymás vajon párolva. Csak arra ügyelj, hogy jól mosd meg a leveleit!

mángold, zöldség,
Forrás: Unsplash/ Markus Spiske
Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft