vegan taplalkozas

21 napos vegán böjt az erős immunrendszerért

Forrás: Getty Images
Szemezgetsz a vegán étrenddel, de nem tudod hogy kezdj bele? Túl nagy áldozattal járna a mindennapjaidban? Nem kell egyből lemondanod minden állati eredetű termékről, elég, ha csupán 21 napra száműzöd őket az étrendedből egy tisztítókúra kedvéért! Számos előnyt fogsz tapasztalni, még futás közben is!

Az év eleje tökéletes alkalom a tisztítókúrákra és mivel itt a Veganuár, egy 21 napos vegán kihívással két legyet üthetsz egy csapásra! Ugyanis a kutatások szerint az anyagcserénknek 21 napra van szüksége ahhoz, hogy egy új étkezési módszer szokássá váljon, így három hét már elegendő ahhoz, hogy megtisztítsd a szervezetedet a nyár folyamán lerakódott salakanyagoktól, ami hozzásegít ahhoz, hogy minél energikusabban és egészségesebben köszöntsön rád a közelgő tél. A növényi alapú táplálkozás pedig tökéletes módja a szervezet megtisztításának! A 21 nap letelte után pedig ne lepődj meg azon, ha annyira megtetszik a vegán életmód, hogy még mélyebben meg akarod majd ismerni a mögöttes filozófiát és még több növényi eredetű alapanyag kap majd helyet a háztartásodban.

A vegán étrend 3 legfontosabb előnye:

 • Környezetbarát: a növényi alapú táplálkozás egyik legfontosabb alapelve szerint igyekezz mindig a lakóhelyedhez közel eső kiskereskedőktől friss alapanyagokat beszerezni, kerüld a multinacionális óriás hipermarketek kínálatát. A nagyáruházakban kapható zöldségből és gyümölcsök nagy része a Európa messzi országaiból, adott esetben a tengeren túlról származik, melyek megvásárlásával te is azt támogatod, hogy az élelmiszerek minél magasabb környezetterhelést okozzanak.
 • Egészségtudatos: a tiszta étkezés egyik alapvető pillére szerint érdemes kerülni azokat a feldolgozott élelmiszereket, melyek tartósítószert, színezéket és mesterséges alapanyagokat tartalmaznak. A növényi alapú életmód pedig épp ezt hivatott erősíteni, így a táplálkozási piramisod fő bázisát alkossák friss zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, és hüvelyesek.
 • Pénztárcakímélő: Összeszámoltad már hogy húsra és tejtermékre mennyit költesz havonta? Ha csak átmenetileg is, de a növényi alapú étrend mellé teszed le a voksod, akkor a hó végére hidd el, a családi kasszában is látszódni fog a különbség, ugyanis nem fogsz például tojást, vagy méregdrága érlelt sajtokat a kosaradba tenni a legközelebbi bevásárlásod alatt, amik bizony sajnálatos módon lassan már luxuscikknek minősülnek.
vegan
Forrás: Getty Images

Így kezdj bele:

Először is tarts egy nagy selejtezést, kezdd a hűtőszekrénnyel, majd folytasd a kamrával. Iktass ki minden állati eredetű alapanyagot, de természetesen ne a kukába hajítsd ki őket, hanem ajándékozd el a családodon vagy a baráti körödön belül. Az is egy jó megoldás, ha jelképesen tartasz egy „welcome - vegan“ vacsoraestet, amikor az összes otthon lévő állati eredetű alapanyagot felhasználod egy búcsúvacsorára, és meghívod a legjobb barátaidat, így tuti nem vész semmi kárba. A legfontosabb, hogy száműzd a tejtermékeket, a tojást, és a húsokat, így biztosan nem fogsz az elkövetkező 21 napban elcsábulni!

vegan
Forrás: Getty Images

Bevásárlólista:

Nézzük mik azok a legfontosabb alapanyagok, amelyek minden vegán háztartásban megtalálhatóak:

 • Olívaolaj
 • Zabpehely
 • Növényi ital a tej pótlására
 • Friss gyümölcs és zöldség
 • Fagyasztott zöldségek
 • Konzerv zöldségek, hüvelyesek, pl: bab, zöldborsó
 • Rizs
 • Száraz álgabonák: quinoa, bulgur, árpa, köles
 • Sörélesztőpehely: kiváló reszelt sajt pótlására
 • B12-vitamin - ennek a pótlásáról feltétlen gondoskodj, mert az egyedüli olyan vitamin, amit vegánkánként nem tudsz növényi eredetű tápanyagokkal bejuttatni a szervezetedbe.

Fontos az is, hogy a 21 nap letelte után az emésztőrendszer kímélése érdekében ne állj vissza egyből a korábbi étrendre, hanem fokozatosan vezesd vissza a húsokat és a tejterméket a mindennapjaidba, már ha egyáltalán nem kaptál akkora kedvet a növényi alapú táplálkozáshoz, hogy így maradj!