diéta,fogyás

Ez volt 2019 kedvenc diétája: te kipróbáltad?

Forrás: Getty Images
Nem kérdés, hogy 2019-ben a legmenőbb diéta az intermittent fasting, vagyis az időszakos böjt volt. A sztárok is imádták, az Instagramon is sok életmódblogger írt róla - de mi is ez a módszer valójában, és tényleg ennyire hatékony?

Az időszakos böjt nem egy vadiúj fogyókúrás módszer, 2019-ben mégis hódított. Hogy mi a titka? Nincs ételmegkötés, senki sem mondja, hogy csak 900 kalóriát ehetsz egy nap, és azt is csak brokkoliból, rizsből és húsból... Ebben a fogyókúrában a hangsúly azon van, hogy mikor étkezel.

Az időszakos böjtnek többféle változata ismert, a legnépszerűbb az, amikor optimálisan, a mindennapokhoz passzolóan ki kell jelölni egy 8 órás intervallumot a nap folyamán, és csak ebben a 8 órában étkezhetsz. Ha ezt mondjuk reggel 8-kor indítod, akkor ez azt jelenti, hogy reggel 8-16 óra között ehetsz csak, délután 4 és reggel 8 között pedig már semmilyen táplálékot nem vehetsz magadhoz, így ekkor van ideje a szervezetnek a böjtre.

Persze ne gondold, hogy abban a 8 órában, amikor eszel, bármennyit ehetsz: pont az a lényeg, hogy nagyjából azt a mennyiséget vedd magadhoz, mint előtte, egyszerűen csak máskor edd meg a fogásokat.

Hogy ez mégis miért olyan hatékony?

A böjt a hormonokra és a sejtekre is hatással van: megnő a növekedési hormon szintje, ami fokozza a zsírégetést, csökken az inzulinszint. Gyorsítja az anyagcserét, és a norepinephrine szintje is megnő a szervezetben. Ez a zsírégető hormon alakítja a zsírsejteket szabad zsírsavakká, így energiaként könnyebben felhasználhatóak.

Kell a minőségi táplálkozás

Ha eddig sem figyeltél a táplálkozásra, a minőségi étkezésre, akkor ne várj csodát az intermittent fastingtól. Bár semmi sem tilos, ha eredményeket akarsz elérni, akkor érdemes tápanyagdúsan táplálkozni, és kerülni a feldolgzott ételeket, a cukrot, a fehér lisztet. Ha ezeket betartod, és mellette ügyelsz a fehérjebevitelre, akkor szinte biztosan eléred a célt!

A szinte pedig azt jelenti, hogy a fehérjebevitelt tényleg komolyan kell venni, mellette pedig a súlyzós edzés is nagyon ajánlott. Hogy miért? Fontos, hogy megmaradjon az izomtömeget, és ne csak úgy menjenek le a pluszkilók, hogy sok izmot veszítesz vele. A súlyzózás nagyon kell a testnek, az izmoknak, pláne egy ilyen diéta alatt. Ha viszont gyengének érzed magad, akkor tudd, hogy ez is el fog múlni, hiszen mint mindenhez, ehhez is adaptálódnia kell a szervezetek.

böjt,időszakos böjt
Forrás: GettyImages

Fejfájást is okozhat

Ha nincsenek egészségügyi panaszaid, és megfelelő mennyiségű tápanyag szerepel az étrendedben, akkor bátran vágj bele a böjtbe, ám van egy tünete, ami akár nálad is felütheti a fehét, ez pedig a fejfájás. ,,Az alacsonyabb kalóriabevitel hatására csökken a vércukorszint, aminek az ingadozása gyakran okoz fejfájást, csak úgy, mint a stresszhormonszint, vagyis a kortizol szintjének az eltolódása. Ám ezek a problémák megoldódnak, amint a szervezet alkalmazkodik az alacsonyabb kalóriabevitelhez" - mondja Lisa Powell dietetikus. De a dehidratáltság is okozhat problémát a fogyókúra alatt, ezért nagyon fontos, hogy az időszakos böjt alatt is bőséges legyen a folyadékbeviteled.

Vágj bele bátran!

Ha nagyon vágysz 2020-ban a bikinialakra, vagy csak leadnál pár kilót, és nincsenek egészségügyi panaszaid, bátran indulj neki az időszakos böjtnek! A Runner's World főszerkesztője, Brigi idén meg is tette: neki ezek a tapasztalatai.