Borítókép: Tanácsok stresszes futóknak

Tanácsok stresszes futóknak

Ha a mindennapokban olyannyira felgyűltek a kötelezettségeid, hogy az edzést csak újabb stresszfaktornak érzed, ideje újraértelmezned a futást.


Felejtsd el az órát, az ambiciózus célokat és edzéseket, és a heti néhányszori könnyed futásra koncentrálj, amivel a feszültséget oldhatod. Ha továbbra is rendszeresen futsz, nem okozhat nehézséget visszaszoknod az intenzívebb edzésmunkára, amint nyugodtabbá válik az életed.
EGYÉL ELEGET, ZÖMÉBEN SZÉNHIDRÁTOT
Ha gyorsabban, nagyobb távokat és keményebben futsz, számít az üzemanyag-felvétel: ha túl keveset eszel, a sovány izmokat égeted el, és veszélyezteted az immunrendszered. A kilogrammban számolt testsúlyodnál valamivel kevesebbet égetsz el kalóriában minden kilométeren. (Egy 70 kilós futó például kilométerenként 60-65 kalóriát éget el.) Ha lejtőn felfelé vagy ellenszélben futsz, 10%-kal több energiát használsz fel. Ehhez igazítsd a beviteled, és ügyelj rá, hogy elegendő szénhidrátot egyél (testsúly-kilogrammonként naponta 5,4-9 g-ot, teljes kiőrlésű gabona, zöldség, gyümölcs és hüvelyesek formájában). Ha fogyni próbálsz, számold össze az egy nap elégetett kalóriákat, vonj le belőle 500-at, és legalább ennyit egyél, nehogy túl kevés legyen az elégethető energia.
TÁMOGASD AZ IMMUNRENDSZERED
A nagy intenzitású testmozgás akár 24 órán át gyengítheti az immunrendszered, a futók ezért könnyen elkapják a felső légúti fertőzéseket. A kemény edzés után fél órán belül egyél 10-20 g fehérjét (ami serkenti a fehérvérsejtek képződését), színes (vagyis antioxidánsokban gazdag) gyümölcsöt vagy zöldséget és probiotikumokat (melyek például a kefirben vagy a görög joghurtban találhatók). Ezenkívül moss gyakran kezet, és pihenj: azok, akik éjszakánként kevesebb mint hét óra alvással beérik, háromszor nagyobb valószínűséggel náthásodnak be azoknál, akik nyolcnál többet alszanak.
A GYORSABB FINISHEZ: FÓKUSZÁLJ
Nyilvánvaló, hogy akik képesek koncentráltak maradni a versenyen, jobb eredményt érnek el azoknál, akiknek el-elkalandoznak a gondolatai, pl. a fáradtságra figyelnek. A versenyt és a tempófutást oszd szakaszokra (kilométerek, állomások, villanyoszlopok alapján), és mindegyik végén tedd fel a kérdést: Hogy van a lábam? Ráerősíthetek, vagy fogjak vissza a tempóból?