Tipei city marathon,tajpeji maraton,tajpej city maraton,környezetvédelem,fenntartható futóversen

Bezöldült a Tajpej City Maraton: Fenntarthatóvá vált a tajvani verseny

Forrás: getty images
Decemberben rendezik meg a Tajpej City Maratont, ami 27.000 futót vonz. Az idei verseny azonban más lesz, mint a többi, ugyanis a város önkormányzata a Greenpeace kelet-ázsiai ágával együttműködve eldöntötte, hogy csökkenti a versenyen használt egyszerhasználatos műanyagok mennyiségét, nagy lépést téve a fenntarthatóság felé.

Ez annyit tesz, hogy a versenyen minimalizálják a műanyagból és papírból készült termékeket, például a poharakat, az ajándékpólót, emellett a programot és az oklevelet sem papírra nyomva kapják meg a teljesítők. A verseny útvonalán pedig vízivó állomásokat építenek ki, ahol a versenyzők feltölthetik kulacsaikat.

“A világ legnagyobb versenyit vizsgálva elmondható, hogy az emlékbe kapott pólók és törölközők elég idejétmúltnak számítanak. Ezek az ajándékok ugyanis szennyezik a környezetet, és rengeteg szemetet termelnek. A városvezetők azonban környezetvédelmi szempontból a világ élvonalába juttatták Tajpejt. Emellett választást is adtak a környezetbarát futók számára, így elkerülve a szintetikus anyagokból készült termékek által okozott károkat.”
mondta Hoki Lo, a Greenpeace csapatvezetője.

A vezetők és a szervezők két hónapon át végeztek felméréseket, amiből fény derült a futók igényeire, és arra is, mit szólnának egy környezetbarátabb maratonhoz. Ennek alapján hozták meg a döntést: fenntarthatóvá teszik a Tajpej City Maratont. Elmondásuk szerint a futók eleve szoros kapcsolatban állnak a természettel:

“A futás szeretete a természet szeretetével is összefonódik, ezért nagyon örülünk ennek az együttműködésnek. Bár ez csak egy lépés a fenntarthatóság felé, reméljük, nem az utolsó. Folytatjuk a közös munkát a városvezetéssel, hogy mindenki számára egészségesebb jövőt biztosítsunk.”
mondta a sikerről Sze Pang Cheung, a Greenpeace Kelet-Ázsia csoportjának ügyvezetője.

Reméljük, hogy erre a többi ország is felkapja a fejét, és egyre népszerűbbé válnak a környezettudatos futóversenyek világszerte.

Olvasnál még a témában?