Borítókép: Szúr az oldalad? A következő tippekkel elűzheted a fájdalmat!

Szúr az oldalad? A következő tippekkel elűzheted a fájdalmat!

Forrás: getty images
Az első lépés, hogy figyelj oda arra, mit eszel futás előtt!

Kevés idegesítőbb dolog van annál, mint mikor elkezd szúrni az oldalad futás közben. A következő négy módszerrel viszont megelőzheted a fájdalmat:

1. Egyél okosan futás előtt: több oka is van miért alakul ki a szúró fájdalom, ezek közül az egyik a táplálkozásban keresendő. A zsírban, rostban gazdag ételeket tovább tart megemészteni a szervezetednek, ha pedig nem sikerül, akkor bizony megtapasztalhatod a kellemetlen érzést. Ugyanis mozgás közben a vér az izmokhoz áramlik, és kevesebb jut a szervekhez. Érdemes a nagyobb adagokat 2-3 órával futás előtt fogyasztani utoljára, hogy biztosra menj. És a legjobb, ha kikísérletezed, mely ételek nem okoznak problémát.

2. Tartson tovább a bemelegítés: ha ülés után egyből elkezdesz futni, lehet, hogy időt spórolsz, de a légzésed szabálytalanná válik, ami szintén okozhat szúró érzést. 2-3 percig sétálj gyors tempóban és fokozatosan növeld a pace-edet. Így javíthatsz az edzéseid minőségén is.

3. Figyelj a légzésedre: fuss, mint egy úszó - vagyis alkalmazz olyan légzésmintákat, amik követik a tested ritmusát. az úszók csak akkor jutnak levegőhöz, amikor az arcuk nincs a vízben (nyilván), ezért megtanulják, hogyan hangolhatják össze a légzésüket a karcsapásokkal. A futásnál is hasonló a helyzet - szívd be a levegőt 2 lépésen át, majd fújd ki 4 lépés alatt. Minél gyorsabb tempóban futsz, annál gyakrabban vegyél levegőt (1-2 lépésenként).

4. Lassulj és vegyél egy mély levegőt: ha újra jelentkezik a szúró fájdalom, lassíts le és akkor fújd ki a levegőt, amikor a fájó oldaladdal ellentétesen elhelyezkedő lábad ér talajra. Így a fájdalmat okozó nyomás fokozatosan csökken, mivel a talajtól érkező erőhatások feljutnak a törzseden keresztül a rekeszizmodig.

Így felszabadultan futhatsz!

Olvasnál még a témában?