szúnyog,szúnyogcsípés

Miért szeretik a szúnyogok annyira a futókat?

Forrás: getty images
Ha te is futsz, téged is jobban szeretnek a szúnyogok, mint másokat. Lehet, hogy a barátaiddal épp a medence partján ülsz, de csak te vakarózol. Mutatjuk, mi ennek a furcsa jelenségnek az oka!

Miért szeretik annyira a szúnyogok a futókat?

Azért csípnek meg annyiszor a kis vérszívók, mert vonzza őket a szén-dioxid, amiből többet termel a szervezeted, mint egy átlagembernek. Ennek oka pedig a felgyorsult anyagcsere, hiszen futás közben mesterséges módon megemeled a metabolizmusod sebességét - ennek hatására pedig 3-4-szer annyi szén-dioxidot termel a szervezeted, mint egy kevésbé aktív embernek. Emellett a tejsav szintje is magasabb a szervezetedben, ez pedig szintén vonzó a szúnyogok számára. A magasabb testhőmérséklet miatt is többször csípnek a rovarok, mint másokat.

Miért viszket a szúnyogcsípés?

A viszketés és duzzanat azért alakul ki a szúnyogcsípés helyén, mert ez a szervezet természetes immunválasza az ismeretlen anyagra. Amikor megcsíp egy szúnyog, a nyálában lévő proteinek bekerülnek a szervezetedbe, ezeket az anyagokat pedig idegen testként érzékeli az immunrendszered, és azonnal meg is támadja őket. Ez az immunválasz általában hisztamin jelenlétében történik, ami duzzanatot, vörösséget és viszketést is okoz. Jó hír, hogy ha egy bizonyos típusú szúnyog csípéséhez hozzászoksz, időről időre kevésbé fog viszketni a csípés helye. Rossz hír, hogy nagyjából 3000 szúnyogfaj létezik…

Mit lehet tenni a csípés ellen?

A bemelegítést és levezetést elvégezheted bent is, ha sötétedés környékén indulsz útnak - ekkor a legaktívabbak a szúnyogok. Ma már számtalan termék kapható, amikkel megvédheted magadat a szúnygocsípések ellen, ezeket érdemes futás előtt használnod (krémek, spray-k, de stiftes verziókat is lehet már kapni, ám ezek hatékonysága az izzadás miatt csökkenhet). Vannak már szilikonból készült szúnyogriasztó-karkötők is, amiket felvehetsz. Ha nincs olyan meleg, futhatsz hosszúujjú felsőben és hosszabb nadrágban is. A vakarózás helyett pedig alkohollal kenegesd a csípéseket, ezek is enyhítik a viszketést és nem leszel varas mindenhol.

Olvasnál még a témában?