Borítókép: Ápolónők kotyogták ki: Így reagált valójában Károly herceg, mikor meglátta Diana holttestét a kórházban

Ápolónők kotyogták ki: Így reagált valójában Károly herceg, mikor meglátta Diana holttestét a kórházban

Forrás: Tim Graham Photo Library via Getty Images
A nyilvánosság felé bár keveset mutatott, ettől függetlenül ma már nem titok az, hogy miként érezte magát Károly herceg Diana halála után.

A Netflix oldalára november 16-án került fel A korona című sorozat 6. évadának első négy epizódja, melynek utolsó részében a királyi család és az egész világ értesül arról, hogy Diana hercegné Párizsban életét vesztette, és bár készítők próbálták mindenki reakcióját megmutatni a rajongókat mégis leginkább Károly herceg szála érdekelte.
A sorozatban a Dominic West által alakított Károly herceg könnyekben tör ki, amikor tudomást szerez volt felesége haláláról. Az epizódban az látható, hogy egyedül sétálgat Balmoral közelében, és telefonon beszél Kamillával, mielőtt felébreszti a fiait, hogy elmondja nekik a hírt.

De hogyan reagált az igazi Károly herceg (ma már III. Károly király) Diana hercegné tragikus halálára?

„Teljesen el volt keseredve. Szétesett. Azonnal tudta, hogy ez egy szörnyű dologba fog átcsapni és azt, hogy őt fogják hibáztatni Diana haláláért” - mondja a The Diana Chronicles írója, Tina Brown. A The King: The Life of Charles III című könyvben Christopher Andersen azt írja, hogy Károly: „Hamuszürke volt és remegett. Olyan spontán, szívből fakadó fájdalomkiáltás jött ki belőle. A palota személyzete azonnal átrohant Károly szobájába és egy karosszékbe roskadva találták, vigasztalhatatlanul sírt”. Harry herceg Tartalék című könyvében így emlékszik vissza arra a bizonyos reggelre, amikor édesapja közölte vele és Vilmossal azt, hogy édesanyjuk elhunyt: „Normál körülmények között sem volt mestere az érzelmei kimutatásának, hogyan is lehetne elvárni tőle, hogy ilyen válsághelyzetben kimutassa azokat? De ő még egyszer a térdemre tette a kezét, és azt mondta: »Minden rendben lesz!« Ez így elég sok volt neki. Apához méltónak lenni, reménnyel telinek, kedvesnek". A Diana, 7 Days című dokumentumfilmben a suxessi herceg azt mesélte apjukról, hogy: „Ott volt nekünk. Ő maradt nekünk kettejük közül. És megpróbált mindent megtenni értünk, és gondoskodni arról, hogy biztonságban legyünk és vigyázzon ránk. De ő is ugyanazon a gyászfolyamaton ment keresztül”.

Forrás: Anwar Hussein/WireImage/Getty Images

Azon a napon Károly Párizsba repült Diana nővéreivel, Lady Sarah McCorquodale-lel és Lady Jane Fellowesszal. És bár Erzsébet királynő nem engedte meg azt, hogy a királyi család gépét használják, az akkori herceg szembeszállt édesanyja akaratával, és a visszaemlékezések szerint úgy állt ki akkor Dianáért, mint a házasságuk során is ritkán. Párizsba érve elmentek a kórházba, majd pár óra múlva visszarepültek Angliába. A The King: The Life of Charles III című könyv írója, Christopher Andersen meg is jegyzi a műben: „Azt hiszem, hogy az emberek igazából észre sem vették azt, hogy mennyire megrázta őt Diana halála. Meginterjúvoltam az ápolónőket a kórházban, akik látták őt, amikor bement a szobába, és meglátta a holttestet, úgy nézett ki, mint akit arcon ütöttek”. A reptérre tartó autóban az akkori herceg állítólag azt mondta Michael Jay francia brit nagykövetnek: „Ez az egész annyira álomszerűnek tűnik”. A temetés után Károly az első nyilvános szereplésén azt mondta: „A fiúk rendkívül jól megbirkóznak a helyzettel, de nyilvánvalóan Diana halála óriási veszteség volt számukra, és ezt a veszteséget én is mindig érezni fogom”.

Még többet olvasnál Károly és Diana kapcsolatáról? Akkor lehet, hogy ez a válogatásunk is érdekel!