Szőnyi Ferenc,The Hell Race,verseny,ultratriatlon

A Racemachine újra akcióban: Szőnyi Ferenc ismét világrekordot állított fel, több érdekességet is megosztott a felkészüléséről

Forrás: youtube
Szőnyi Ferenc neve ismerősen cseng sokaknak, hiszen tavaly egyedül teljesítette a The Hell Race 480 kilométeres pokoli versenyét. Ez viszont idén sem alakult másképp.

A Himalájában megrendezett versenyt sokan a világ egyik legnehezebb megpróbáltátásának tartják, hiszen a hőmérsékletingadozás, az oxigénhiányos levegő és a nagy szintkülönbség is kiveszi az erőt még a legedzettebb sportolókból is. Ám a magyar ultratriatlonista idén is megmutatta, hogy nincs nála keményebb a világon, ugyanis ismét csak neki sikerült teljesíteni a versenyt, ezúttal pedig 4 óra 20 percet is javított az időeredményén. A rajta kívül induló három versenyző feladta a teljesítést, így a magyar Vasember 108:52:29-es eredménnyel szerezte meg az első helyet.

A felkészüléséről is mesélt:

„A verseny az csak egy lobbanó láng, de igazából az oda vezető út az, ami sokkal rögösebb és sokkal nehezebb. Gyakorlatilag az év elején eldöntöttem, hogy ezen a versenyen fogok indulni, az alapozásból és a hétköznapokból ki kellett alakítani egy olyan struktúrát, hogy megfelelő progresszivitással hozzam fel magamat olyan állapotba, hogy ezt a távot tudjam teljesíteni. Idén már 7 olyan versenyen vagyok túl, amelyek mind ezt építették és erősítették. Én úgy gondolom, hogy ami hiányzott a tavalyi verseny teljesítéséből - a fizikai erő -, azt még extrémebben ki kellene használni – erősebben megfutni az emelkedőket, ehhez viszont izomtömeget kellett növelni. Összességében szerintem nagyon jól sikerült az idei felkészülés, legutóbb Görögországban egy 180 kilométeres futóversenyen vettem részt, ahol a verseny első 10%-ban értem célba, úgy, hogy nem kísértettem meg a saját határaimat. Ez volt a dolgozatírás, a nagy vizsgák előtt.”

Arra a kérdésre pedig, hogy miért döntött úgy, hogy másodjára is nekivág a Pokoli Versenynek ezt válaszolta:

„Nagyon nehéz erre a kérdésre úgy válaszolni, hogy ne döbbenjenek le az emberek, hogy 'Hova készülsz?'. Ez mindjárt az ember felelősségét is felveti, hogy vajon tudom-e, hogy hova akarok kimenni ebben a címeres mezben, hogy én, magyar sportolóként, amatőrként, 54 évesen vajon tudom-e, hogy mire vállalkozom. A másik pedig a kivagyiság. Az, hogy képes vagyok rá, megtehetem és meg is teszem. Hogy ez meddig fenntartható korban, időben, távolságban, ez egy nagy dilemma, de én most vágyom erre a teljesítésre, a jobb teljesítésre. Nem csak felkészültség, de bátorság, és úgy gondolom, hogy talán vakmerőség is kell ahhoz, hogy valaki egy ilyen versenyre benevezzen.”
– mondta a Racemachine.

A sportoló videóban is mesélt a felkészüléséről, amiben további érdekességeket árult el:

Gratulálunk neki!

Jöhet még egy kis motiváció?