Borítókép: Szerkesztői helyszíntippek - itt futunk mi (3. rész)

Szerkesztői helyszíntippek - itt futunk mi (3. rész)

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség
Egy futó magazin szerkesztőségében előbb-utóbb mindenki rákap a sportra. Kezdő és haladó kollégáinkat is kifaggattuk, merre járnak futni, ha kiszabadulnak az irodából.

Tématámogatás. Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával.

Művészeti vezetőnk, Nagy Richárd kedvenc futós helyei után Alberti Petra digitális tartalomfejlesztési vezetőnk is elmeséli, szerinte hol érdemes edzeni.

Ha csak egy belföldi helyet ajánlhatnál a futó ismerőseidnek, mi lenne az?

Mátrai lányként hazabeszélek, és azt mondom: ha egy változatos, természetközeli, szuper trail útvonalakkal és szintekkel rendelkező helyet próbálnál ki egy hétvégére, akkor irány a Mátra! Mátrafüred, Mátraháza, Sástó, Kékestető, Lajosháza, vagy a személyes kedvencem, Mátraszentimre - ezek a helyek mind kirándulás, mind futás szempontjából jó választások. A Mátra Budapesttől könnyedén, egy órás autóúttal megközelíthető, de a buszközlekedés is nagyon kedvező arrafelé - ha a gyöngyösi állomást választod, onnan nagyon hangulatos kisvasúttal felmenni Mátrafüredig.

Miért pont ezt választottad?

Mert imádom! És mert nagyon sok lehetőséget rejt kezdőknek és haladóknak egyaránt. Hazánk legmagasabb pontja, az 1014 méteren elhelyezkedő Kékestető mindenkinek ismerős lehet iskolai vagy családi kirándulások céljaként, futók körében pedig a már teljesített vagy még vágyott kihívás, a Kékes Csúcsfutás miatt lehet emlékezetes, de kedvelt verseny az egyik legtechnikásabb útvonalú hazai terepfutóverseny, a Mátra Trail is. Akik kevésbé keményen gyűrik a hegyoldalt, azoknak ajánlom a kellemes egyenletes emelkedőjű Gyöngyös-Mátrafüred aszfalt útvonalat, vagy a síkabbat kedvelőknek a Sástó körbefutását.

Mi a kedvenc emléked, ami ehhez a helyhez kapcsolódik?

Kiskoromban a Kékesen tanultam meg síelni, hógolyóztunk és szánkóztunk minden télen itt, így mindig nosztalgikus érzés fog el, ha erre futok. A Gyöngyös-Mátrafüred útvonalat sokszor küzdelmesen gyűrtem le általános iskolásként biciklivel (akkor még a futásról álmodni se mertem ezen a szakaszon, még a bringát is toltam az utolsó, kicsit keményebb részen), most viszont örömmel konstatálom, hogy futva is könnyedén teljesítem a kilométereket itt.

Melyik évszakban érdemes ide látogatni?

Bár a tavasz a kedvenc évszakom, a mátrai erdőt legjobban ősszel és télen szeretem, az őszi falevelek millió színben pompáznak és tipikus kirándulóidő van, futáshoz is ezt kedvelem a legjobban - se nem hideg, se nem meleg. A téli erdő pedig egyszerűen varázslatos! Hiába voltak az utóbbi években enyhe teleink, ha valahol lehet hóra számítani, az a Kékestető - és ha te is utálsz saras latyakban totyogni, akkor itt van a legnagyobb esély rá, hogy ropogjon a hó a futócipőd talpa alatt.

@Tomsits Timi, te mit ajánlanál?

Mondj egy jó helyet, találj egy még jobbat!