Nagy-Szénás,Szénás kör,terepfutás,terepultra futás,egyéni kihívás,Budai-hegység

Szénás Kör: új kihívás a terepfutás és az egyéni teljesítés szerelmeseinek

Az elmúlt évek kedvelt futóőrületévé vált az egyéni teljesítés élménye olyan útvonalon, körön, amelyen alapvetően magad vagy.

„Útvonalmankót”, ellenőrzési pontokat, tracket adnak az egyes kihívások szervezői, sőt, teljesítés esetén különböző emléktárgyakkal, folyamatosan vezetett teljesítői statisztikákkal értékelik is az erőfeszítéseket.

Korábban már volt szó a különböző körökről. A KÖR-ről, a Medves körről, vagy a Vérkörről. Pár hete pattant ki a Szénás Kör ötlete Perl Gergő, a szervező fejéből. A Budapesthez közeli Solymárról indul a 31 km-es Kis kör (31,1 km / 985 m szint) és a 75 km-es Nagy kör útvonala (75,5 km / 2175 m szint).

Hogy mi ebben az egészben a vonzó?

Kicsit elrugaszkodik a szokványos kihívásoktól. Nem verseny, így nincs a versenyekre jellemző banzáj az általad választott esemény körül. Nincs versengés a sporttársakkal, akik körülötted futnának, nincs szpíker, útvonaljelölés, frissítőpont, bármilyen várható segítség az útvonalon, de nincs rajt- és célkapu sem, felvezető autó, vagy éppen útvonal biztosító.

Nagy-Szénás,Szénás kör,terepfutás,terepultra futás,egyéni kihívás,Budai-hegység
A Nagy-Szénás látképe a 75 km-es teljesítésem során.

Viszont van helyette:

  • különleges élmény,
  • saját tempó (futva és gyalogosan is teljesíthető),
  • némi tájékozódási kihívás,
  • Budapesthez közeli, mégis szinte végig a természetben vezető nyomvonal, útvonaltrack,
  • csapok, források az útvonal mentén,
  • QR kód ellenőrzőpontok,
  • a lehetőség, hogy bármikor teljesítheted, bármikor „rajtolhatsz”,
  • akár többször is átélheted a kalandot, sőt ajánlott, hiszen második alkalommal már simán megy fejből is az útvonal,
  • a teljesítésért érem, klassz hűtőmágnes, illetve egyéb ajándékok,
  • igazi kihívás, de nem teljesíthetetlen vállalás,
  • a részvételnek nyoma van, hiszen a szervező tárolja az összes teljesítést,
  • a szervező személyesen fogad a célban
Nagy-Szénás,Szénás kör,terepfutás,terepultra futás,egyéni kihívás,Budai-hegység
Érem a Kis kör teljesítéséért.

Az elmúlt két hétben én mind a két távot megnéztem.

A Kis körre kifejezetten erős futást terveztem Áron barátommal. Egy keddi napon munka után elmentünk a rajthelyhez, és elkezdtük nyomni számomra igen erős tempóban. Sorra vettük a kijelölt pontokat, érintettük a Remete-hegyet, a Csergezán-kilátót, majd Nagykovácsiban töltöttük újra kulacsainkat, és a Nagy-Szénás érintésével futottunk be Solymárra. Közben erősnek éreztem magamat, meg is lepődtem, hogy kibírtam - 2.49.42 lett a vége.

A Nagy körre a következő hét csütörtökén került sor. Kora hajnalban indultam. Egyedül, elszántan. 75 km nem kevés, így kellő mennyiségű ételt, frissítőt vittem magammal. Persze útközben vannak csapok, források, azonban 9-10 órányi futáshoz szükség van bőséges energiaellátásra. A kör első része megegyezik a Kis körével, majd Pilisszentiván, Pilisszántó, a Pilis-tető felé halad az út, ahonnan Piliscsév, Piliscsaba, majd a Nagy-szénás érintésével tértem vissza Solymárra, vagyis ahonnan indultam. Sajnos egy térdprobléma 50 km környékén komolyabb lassulásra kényszerített, így a várakozásaimtól elmaradva, de boldogan teljesítettem a távot. 9.38 lett a bruttó időm.

Domborzati térképen a Relive alkalmazással így nézett ki ez a futás.

E körök június elejei megalakulása óta 153-szor teljesítették futva a rövidebb változtat (van, aki többször is nekifutott már azóta) és 15-ször a hosszabb kört. 41 olyan induló van, aki egynél többször is nekivágott a 31 km-és távnak.

Nagy-Szénás,Szénás kör,terepfutás,terepultra futás,Budai-hegység,egyéni kihívás
A kézzel rajzolt hűtőmágnes az érem mellé jár.

Bátran biztatok mindenkit, hogy próbáljon ki ilyesmi, nem szokványos kihívást. Más, mintha csak elmennél egy normál edzésre, de mégsem verseny, ahol kötöttebb keretek között lehet részt venni az eseményen.