edzés,pihenés

Elcsaltad a nyári edzéseidet? Szakértői tippek, hogy könnyebb legyen futócipőbe bújnod szeptemberben

Forrás: Getty Images
Ugye tudod, hogy egy hosszabb kihagyás után semmi esetre sem érdemes hirtelen, egyik percről a másikra belevágni a napi szintű edzésbe? A testnek mindenhez idő kell, és a sport újbóli bevezetése az életedbe is ilyen!

Június óta mindig közbejött egy grillparti, a kánikula, a hosszú hétvégék, a nyaralások, a baráti fröccsözések - és lassan azon kapod magad, hogy mindjárt itt az ősz, és a futócipőd hónapok óta a szekrény mélyén pihen?

Ideje visszatérni a futáshoz, hiszen hamarosan már a kánikula sem lehet kifogás - ám nagyon nem mindegy, hogy egy több hetes vagy hónapos szünet után hogy vágsz bele ismét a sportba!

Sipos Fanni futóedzőt arról faggattuk, mik azok a dolgok, amiket már most megtehetünk azért, hogy ősszel jobban menjenek a futóedzések!

Alapvetően heti hány alkalommal érdemes futni, hogy legyen egy általános edzettségünk?

Ha ezt el szeretnénk érni, és mondjuk az a cél, hogy a harmadik emeletre felsétálva se köpjük ki a tüdőnket, ahhoz érdemes legalább heti kétszer futni. Ha ennél többre vágyunk, példul egy maraton lefutására, akkor már heti öt edzésről beszélünk. Mindig meg kell határozni, mi a cél, és ennek alapján érdemes megtervezni az edzések számát!

Ha nyáron viszonylag tartottuk magunkat, és csak az edzések 30 százalékát hagytuk ki, akkor egyszerűen csak ősztől fussuk a szokásos mennyiséget, vagy valahogy vissza kell építeni a dolgot?

Már egy ekkora kihagyás sem fog böjt nélkül maradni. Ősszel, miután a rendszer visszaállt, az edzéstervbe is úgy kell belenyúlni, hogy kompenzálva legyenek a hiányosságok. Például ha elmaradt az 5x400-as résztávos pálya edzés, akkor ne a 15x400-al folytassuk, még akkor sem, ha a terv azt diktálná!

futás,edzés
Forrás: GettyImages

Ha a nyaralás, majd a programok, a meleg miatt 2-3 hónap teljesen kimaradt, mi a legfontosabb, amire figyeljünk, amikor ősszel belevágunk?

Ha a teljes nyár kimaradt, akkor érdemes mindent elölről kezdeni. Ősszel indítsunk egy újabb alapozással, és semmiképp ne vállaljunk be szeptemberben egy komoly versenyt. A teljesítmény már 3 hét kihagyásnál is jelentősen csökken, több hónapnál még drasztikusabb a változás!

Ha ennél is hosszabb idő maradt ki a futásban, akkor az első edzés gondolata biztosan ijesztő. "Vajon mire leszek képes?" Az a jó hírem, hogy ha egy szintet valaha elértünk, azt sokkal könnyebb visszahozni, mint amikor a legjobb eredmények megdöntésén ügyeskedünk. A legfontosabb, hogy türelmesnek kell lenni magunkkal.

A fejlődés nem egyik napról a másikra történik. Engedjük el a fókuszt a korábbi teljesítményünkről. Vissza fogjuk tudni hozni a formát! Próbáljuk élvezni a futást, építsük vissza a sportot az életünk szerves részeként. A tempó sem számít ilyenkor.

Kezdésnek heti pár 15-20 perces futás rövid 20 mp-es tempó futásokkal bőven elég, hogy felvegyük a fonalat. De a tempó futások nem is olyan fontosak, mint az egyenletes, stabil, laza futások, amiknél edzésről edzésre azt fogjuk érezni, hogy még többet és többet szeretnénk a lábainkba tenni.

A fokozatosság elvét mindig tartsuk szem előtt!