Borítókép: STOP papírhulladék! Újít a Futniszép.hu

STOP papírhulladék! Újít a Futniszép.hu

2015, azaz az első Tihanyi Félmaraton óta azon dolgozunk, hogy egy napon zéró hulladékkal zárhassunk egy-egy versenyt. Egykor elsőként kezdtük a versenyeken szelektíven gyűjteni a hulladékokat, ebben az évben pedig a Napfelkelte és Szigligeti Félmaratonokon egy fontos újítást is bevezetünk.

Csapatunk egyik tagja kitalált egy igazán formabontó megoldást, melyet elsőként vezetünk be, így most örömmel osztjuk meg Veletek ennek a hátterét és rávilágítunk arra is, hogy a versenyeken keletkező hulladékok nem közben, hanem előtte és utána is jelentős mennyisében termelődnek. A poharakat kezdettől szelektíven gyűjtöttük, de mi van az egyéb csomagolóanyagokkal? Zsani ötlete erre nyújt megoldást:

De mégis hogyan?!

Valamelyik nap pakoltam otthon, és meglepődve tapasztaltam, hogy mennyi papírtasak van a szekrény mélyére beömlesztve, amit valaha egyszer használtam, amikor bevásároltam, vagy vettem egy ruhadarabot, de azóta sem vettem hasznát – ugye minden magyar embernek van egy olyan szatyra, amiben szatyrokat gyűjt. Sose dobom ki, mondván, hogy “jó lesz majd még valamire”. Összeszámoltam, hogy kb. 100 olyan zacsit tudnék összeszedni, ami tökéletes állapotban van, nem koszos és nem szakadt. Elkezdtem gondolkodni, hogy mire használhatnám fel őket, mert dühített, hogy ennyi szemetet termelek, és akkor jöttem rá, hogy a versenyeken rengeteg befutócsomagra van szükségünk. A tornazsák erre jó megoldás, de nem minden esetben van lehetőségünk azt adni, az általunk korábban ezrével gyártott újrahasznosított papírtasak pedig megint csak nem a tökéletes megoldás, hiszen ugyanúgy legyártjuk és összegyűrjük hazáig, szóval nagy valószínűséggel szintén megy a kukába.

Éppen emiatt a legjobb megoldás, ha nem újrahasznosított vagy újrahasznosítható zacskót gyártunk, hanem ha egyáltalán nem gyártunk semmit, és azt használjuk újra, amink van. Utánanéztem és egy olyan megdöbbentő statisztikával találkoztam, hogy egy átlagos zacskó élete 5,5 másodpercig tart. Ennyi ideig használjuk őket ugyanis… Egyszóval csak, ha a csapat körülnéz otthon, ca. 1000 darab zacskóval érkezünk be az irodába és ugyanerre fogunk kérni Titeket is! Hozzátok el nekünk, adjátok le személyesen, van postán vagy ahogyan szeretnétek és mi új életet adunk ezeknek a zacsiknak! Az idén bevezetett rendszerünkkkel a két még nevezhető versenyünkön, a Napfelkeltén és Szigligeti Félmaratonon több, mint 3 ezer(!) el nem dobott és feleslegesen le nem gyártott hulladékot termelünk!

Nem lesz egységes a látvány és nem lesz szépen belogózva, de megkíméljük a környezetünket attól, aminek amúgy nap mint nap kitesszük. Az egyes zacsikat személyesen és egyesével fogjuk átvizsgálni, hogy biztosan makulátlan állapotban van-e, így garantáljuk, hogy nem lesz sem lyukas, sem koszos.

Ha pedig legközelebb elmentek vásárolni és papírzacskóval tértek haza, akkor azt tegyétek félre, hozzátok el, hogy mi lehessünk a első olyan verseny, ahol nem alternatív vagy többször használatos termék legyártásával, hanem a legyártás mellőzésével védhetjük a környezetet.

Köszönjük szépen!:)

a futniszep.hu csapat nevében: Gyurián Zsani