futóóra

Mennyire mérik pontosan a sportórák a kalóriaégetést?

Forrás: Getty Images
Kiderült, hogy akár egy étkezésnyi kalóriaadaggal is más lehet a végeredmény.

Futás és a kalóriák. Sokaknak fontos mérőszám, hogy egy-egy futással vagy edzéssel mennyi energiát használ fel a testük, hiszen azzal próbálnak fogyni, vagy tartani a formájukat, hogy ezt hozzák összhangba az elfogyasztott ételek kalóriaértékével. Ez szám azonban egyrészt nagyon egyéni (nem mindegy, milyen a testfelépítésed vagy a hormonháztartásod), másrészt egyénileg sem mindegy, hogy épp mennyit aludtál éjszaka, milyen típusú ételeket fogyasztottál aznap, vagy mennyire vagy stresszes.

Ezért is van az, hogy ha mondjuk futsz egy adott távot egy adott tempóban valaki mással, teljesen más kalóriaértéket kaptok a végén, de neked sincs két pontosan megegyező elégetett kalóriaértékű edzésed, hiába hajtod végre ugyanúgy.

futóóra
Forrás: Getty Images

De vajon mennyire lehet megbízni abban, amit az órád mutat az edzés végén?

Több kutatást is végeztek már a témában, és a többség azt mondja, hogy az órák javarészt alulkalkulálják az elégetett kalóriák mennyiségét. 2016-ban adtak ki például egy tanulmányt a JAMA International Medicine Journalben, ami szerint körülbelül 300kcal-val többet égetünk el egy nap folyamán, mint amit az óra mutat (márkától függetlenül, mert több brand is megjelent a kutatásban). Viszont ez a nagy átlagot jelenti, kis százalékban épp az ellentéte valósult meg, és összességében 200kcal-val kevesebbet égettek az óra által mutatott mennyiségnél. Ez nem tűnhet mindenki számára olyan soknak, de ha azt számolod, hogy mondjuk egy hónap vagy év alatt ez mennyi különbséget eredményez, az már igencsak számottevő.

Szóval a lényeg, hogy ne vedd véresen komolyan, amit az órád mutat a kalóriák tekintetében, és ne a kalóriaszámlálgatás legyen az a módszer, amivel feltétlenül tartani szeretnéd a formádat. Inkább fókuszálj a minőségi tápanyagokra, mértékletességre és rendszeres sportolásra!

1000 profi tipp futáshoz

1000 profi tipp futáshoz

Segítségedre van szükséged az edzésterved kialakításához? Legyél teljesen kezdő, vagy vár profi futó, cikkeinkben megtalálhatod a számodra leginkább megfelelő edzésterveket.

 

1590 Ft

1990 Ft