Borítókép: Sondre Moen edzője is megosztotta véleményét a futó fukuokai rekordjáról

Sondre Moen edzője is megosztotta véleményét a futó fukuokai rekordjáról

Forrás: wikipedia
Sondre Moen vasárnap Európa-csúcsot futott és ezzel ő lett az első, nem afrikai születésű futó, aki 2:06 alá tudott menni maratoni távon.

Renato Canova, Moen edzője is nyilatkozott a témában, ő is értékelte a norvég sportoló eredményét.

"Az időjárás tökéletes volt, 14.1-14.7 fokban, 55-57%-os páratartalomban kellett teljesítenie Sondrénak a távot. Még könnyű szellő is segített a versenyzőknek. A pace-szel sem volt gond, bár 30K után kicsit lassult a futó tempója."
mondta Canova.

30K után Sondre 8.53-as időeredménnyel teljesített 3 kilométert, a 33. és 35. km megtétele között pedig 5.4 perc telt el. 35 és 40K között 14.39-cel futott, ekkor már Karoki sem tudta utolérni.

Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, de annak még jobban örülök, hogy mennyit fejlődött a személyisége. Még csak 1 éve dolgozunk együtt, de ezalatt Sondre már megtanulta a módszerem minden fontos elemét. Hatalmas hatással volt rám.
folytatta a szakember.

Nyáron 50 napot töltött Olaszországban, Sestrierében, ahol hetente 220 km-t futott le. Egyedül edzett, senki nem ment vele. Egyébként 10 napja, egy hosszabb, 40K-s verseny közben 33 kilométernél meg kellett állnia, mert eléggé elfáradt és rosszul nézett ki.

Mi a különbség közte és a kenyai futók között? A kenyai futók gyorsabban futnak, ám lassabban regenerálódnak, azonban Sondre tartja magát az edzéstervéhez és mindent úgy csinál, ahogy azt kell.

Jövőre csak egyetlen maratonon indul majd, mert szeretnének javítani az alapsebességén. A részletes edzésprogramról még nem tudtak nyilatkozni.

Nagyon örülök annak, hogy a lassú futásaiból is le tudott faragni 10-15 másodpercet. Szeretném, ha jövőre a versenytempója 2 másodperccel javulna.
mondta az edző.

Szükséged van még egy kis motivációra?